Jocurile Olimpice Discurs manifest al lui David Popovici la adresa politicienilor: „Acesta e un mesaj pentru toți politicienii care vorbesc despre asta”

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Campion olimpic la 200 metri liber și medaliat cu bronz la proba de 100 metri liber, David Popovici a ținut să explice lipsa condițiilor și a infrastructurii sportive din România, transmițând un mesaj tuturor politicienilor români care se bucură de reușita sa.



Înotătorul David Popovici a declarat, miercuri noaptea, că ar vrea ca medaliile sale de aur și bronz cucerite la Jocurile Olimpice de la Paris să aducă mai multe investiții în săli de sport.

Popovici: „Avem un campion olimpic din an în Paște în ultima vreme”

„N-aș spune (n.r. - că sunt) un miracol, însă... în condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, pe australieni, la 200 metri, pe toate aceste nații care au condiții infinit mai bune decât ale noastre...au bazine să-și pună și-n cap! Au toată infrastructura de care au nevoie, au absolut orice.

Centre de pregătire peste centre de pregătire, deci în condițiile astea, eu mă antrenez la „Lia Manoliu”, în același bazin în care am învățat să înot, la patru ani. De-asta sunt bronzat așa, cu urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber. Iar în timpul iernii, de exemplu, că tot vorbeam despre condiții, când e frig afară, pentru că bazinul din interior, de foarte mult timp, se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic, când e frig afară, noi ne antrenăm într-un balon. Dacă o persoană obișnuită intră și stă trei minute, simte că se sufocă. În condițiile alea ne antrenăm noi, dar cred că se poate!

Sunt puțini cei care excelează cu adevărat în România la sporturi, însă alături de condițiile pe care le avem, trebuie să facem ce putem. Acum, că am zis despre condițiile pe care le avem - nu numai noi înotătorii - ci sportivii, în general, în țară, poate se va schimba ceva... Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta! Trebuie să se facă, într-adevăr, presiuni, să li se aducă la cunoștință tuturor oamenilor care se ocupă de așa ceva.

Trebuie să ne punem pe treabă, pentru că avem un campion olimpic din an în Paște în ultima vreme. Mă bucur că am reușit să fiu eu. Asta am făcut pentru mine, pentru țară, pentru toată lumea, însă mi-ar plăcea să avem din ce în ce mai multe medalii, mi-ar plăcea să fie mai mult de trei oameni calificați la Jocurile Olimpice pentru înot...avem o delegație destul de mare de sportivi la Jocurile Olimpice. Însă te uiți la alte multe țări care au la fel sau mai puțini locuitori decât noi și sunt triplu, cvadruplu, pentru că se investește mai mult în sport, sportul e considerat mai important și nu degeaba sunt și țări mai dezvoltate decât noi! Așa că, pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport.

Și acesta e un mesaj pentru toți politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat, mesajul se blochează pe undeva. Așa că trebuie să facem ceva, pentru că vedeți toate reacțiile oamenilor obișnuiți care se uită la televizor, oamenilor din funcții înalte, toată lumea e fericită! Toată lumea se bucură, dar hai să ne bucurăm mai des! De ce nu?! Hai să avem mai mulți campioni olimpici, mai mulți medaliați, mai mulți finaliști, mai mulți calificați la JO!”, a spus David Popovici, pentru TVRSport.

 

„Ar trebui investit mai mult în sport și investit cu cap”

„Aceste medalii aș vrea să însemne mai multă atenție pentru sport, nu neapărat pentru înot, ci către sport în general. Pentru că fără sport nu prea avem cum să evoluăm atât de mult. Sunt destul de multe probleme la noi în țară, dar faptul că se investește atât de puțin în sport este una dintre ele. Sportul poate fi unul dintre cei mai buni ambasadori ai țării. Și nu este de ajuns doar să vorbesc despre asta, pentru că sunt în lumina reflectoarelor și toată lumea mă ascultă, pentru că oamenii de la conducere știu treaba asta, ci trebuie să punem și presiune.

Ar trebui investit mai mult în sport și investit cu cap, chiar trebuie să facem ceva și eu îmi voi face partea. Nu știu în momentul ăsta ce înseamnă asta, dar voi avea tot timpul să mă gândesc și asta este o misiune mult mai importantă pentru mine și pentru sport, decât să înot patru lungimi de bazin și să bag mâna în față și să iau aur. Da, e impresionant, tare, ne-am distrat, ne-am bucurat, dar nu e vorba despre asta. Este vorba despre a face o diferență și eu voi face tot posibilul”, a mai precizat Popovici, citat de Agerpres.

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de bronz la 100 m liber, miercuri seara, la Jocurile Olimpice de la Paris, într-o finală în care chinezul Zhanle Pan a câștigat aurul cu un nou record mondial.


Finala a fost una formidabilă, cea mai rapidă din istorie, Pan doborându-și propriul record (46 sec 80/100) și cucerind aurul în 46 sec 40/100. Argintul a revenit fostului campion olimpic australian Kyle Chalmers, în 47 sec 48/100, Popovici fiind înregistrat în 47 sec 49/100. David Popovici a fost la o sutime de Chalmers, dar și la o sutime de secundă de maghiarul Nandor Nemeth, clasat al patrulea.

Popovici, care luni a cucerit aurul la 200 m liber, intrase în finală cu al cincilea timp din semifinale ((47 sec 66/100). Înotătorul român a fost al șaptelea în finala la 100 m liber în 2021, la JO de la Tokyo, când avea doar 16 ani. El a fost recordman mondial la 100 m liber (46 sec 86/100), dar chinezul Zhanle Pan a fost cel care l-a deposedat de acest record (46 sec 80/100), iar sâmbătă, la ștafetă, stabilise și un nou record olimpic (46 sec 92/100).

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel