Fotbal Din culisele fotbalului. Record de litigii în 2023. Emilian Hulubei spune că "jucătorii sunt destul de permisivi, depun memoriu după 3-4 luni de neplată"

Data publicării:
Fotografie de la Tom Fisk, Pexels
EXCLUSIV
Fotografie de la Tom Fisk, Pexels

Emilian Hulubei, preşedintele Sindicatului Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România (AFAN), a vorbit la interviurile DC Sport despre litigiile existente în fotbalul românesc, despre principalele probleme care îi fac pe jucători să depună memorii, dar şi despre celebrul caz al fotbaliştilor Hanca şi Vînă, care au cerut la un moment 7,5 milioane de euro despăgubiri de la Universitatea Craiova. 



"Din păcate, sunt. Sunt litigii, iar marea lor majoritate sunt pe neplata salariilor. Dar sunt şi litigii de alte speţe, cum ar fi accidentări, jucători care au trebuit să plătească din buzunar operaţiile şi recuperarea post-operatorie. Mai sunt litigii de legitimare, de încetare a legitimării. Anul ăsta am depăşit recordul de anul trecut. Anul trecut am avut undeva la 600, anul ăsta suntem deja la 628 de litigii în care am reprezentat fotbaliştii, şi mai avem încă 2 săptămâni până la finalul anului. Jucătorii care pleacă în vacanţe fără bani, spre exemplu, apelează la memorii în perioada asta, deci ne aşteptăm să mai avem", a declarat Emilian Hulubei la DC Sport. 

L-am întrebat pe Emilian Hulubei dacă mai sunt astfel de cazuri la nivelul Ligii 1, amintind de celebrul caz Gaz Metan Mediaş, unde fotbaliştii depuneau memorii pe bandă rulantă din cauza neplăţii salariilor. 

"Anul ăsta nu sunt astfel de cazuri, dar mai sunt câteva cluburi în Liga 1 care mai au probleme financiare. Jucătorii sunt destul de permisivi când vine vorba de restanţele financiare şi se trezesc să depună memoriu după 3-4 luni. Normal ar fi să depui memoriu în secunda unu când nu ai fost plătit, dar e vorba şi de relaţia pe care o au jucătorii cu conducătorii, e vorba de ce vor să facă pe viitor. În general, un jucător care îşi depune memoriu imediat ce nu a fost plătit este catalogat drept un jucător problemă. Şi e din ce în ce mai greu să îşi găsească echipă în România, soluţia fiind plecarea afară. Dar vedem cât de greu se pleacă în străinătate şi cât de greu se rezistă în străinătate, mai ales ca jucător român", a mai declarat preşedintele AFAN. 

Sergiu Hanca şi Ionuţ Vînă nu au mai mers la TAS, deşi aveau şanse

 

Cei doi foşti jucători ai Universităţii Craiova au cerut despăgubiri totale de 7,5 milioane de euro, după ce au fost scoşi din lotul echipei. Aceştia au depus memorii, însă Comisia de Soluţionare a Litigiilor din cadrul FRF le-a respins cererile. Ulterior, cei doi nu au mai mers la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Cei doi fuseseră scoşi din lot de Mirel Rădoi, fostul antrenor al oltenilor. 

"Noi nu am avut litigii niciodată și acum avem procese și cu Hanca, și cu Vână. În momentul în care excluzi niște jucători, riști să ai niște probleme juridice, deși din punctul meu de vedere cei doi fotbaliști nu au dreptate", declara, la acel moment, Mihai Rotaru, patronul echipei.

"Ei doi au fost trimişi să se antreneze separat, după care au fost reprimiţi, clubul a realizat că a făcut o greşeală. S-au judecat, la comisiile noastre au pierdut, cu toate că la Comisia de Recurs au avut un punct de vedere favorabil lor. Au ales să nu meargă mai departe la TAS, cu toate că aveau posibilitatea asta. Dar probabil şi-au dorit să aibă linişte, având în vedere că au reziliat ulterior cu Craiova, şi să joace la echipele noi", a completat Emilian Hulubei. 

Youtube video image

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal





pixel