Gimnastică Dificultățile prin care a trecut Jordan Chiles, după pierderea medaliei de bronz. Mama americancei a povestit totul

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Mama gimnastei americane Jordan Chiles, implicată în controversa exercițiului de la sol din cadrul JO 2024, a vorbit despre experiența trăită de fiica sa.



Jordan Chiles, foarte afectată de pierderea medaliei olimpice de bronz

Mama sportivei Jordan Chiles a vorbit despre fiica sa, care s-a aflat în centrul controversei privind medalia olimpică de bronz din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

Gina Chiles, într-o apariție recentă la podcastul „Got It From My Momma” pe Spotify, a fost întrebată despre momentele prin care a trecut sportiva americană. Jordan Chiles s-a declarat tulburată de eveniment, spunând public că ia o pauză lungă de la rețelele de socializare. Totuși, sportiva a continuat să fie activă pe conturile sale de social media, contrar declarațiilor.

Chiar dacă mama sa a refuzat să ofere prea multe detalii despre starea mentală a lui Jordan, ea a spus că fiica sa a trecut prin momente foarte dificile, încercând să proceseze ceea ce tocmai i se întâmplase. Gina a mai spus că, având în vedere că întregul proces legal era încă în desfășurare, nu a vrut să amplifice controversa vorbind despre subiect.

 

„Să o văd trecând prin asta a fost foarte greu, pentru că Jordan a fost mereu o luptătoare”

Totuși, mama sa a avut numai cuvinte de laudă la adresa fiicei sale, numind-o „o luptătoare”: „Jordan a trebuit să treacă prin lucruri nebunești, să facă greșeli, să învețe din ele, toate aceste lucruri... Să o văd trecând prin asta a fost foarte greu, pentru că Jordan a fost mereu o luptătoare. A trebuit mereu să lupte, chiar dacă nu și-a dorit.”

Gina Chiles a mai adus în discuție stereotipurile constante cu care Jordan a trebuit să se confrunte. De exemplu, medaliata olimpică cu aur la Paris, în proba feminină pe echipe, nu se încadra în categoria „ideală” în ceea ce privește apariția fizică pentru gimnastică. De asemenea, ea a trebuit să suporte unele comentarii tăioase despre coafura sa. Se pare că odată ce lui Jordan i-a fost retrasă medalia, ea s-a închis în sine, conform informațiilor essentiallysports.com.

Reamintim că Jordan Chiles a pierdut medalia de bronz câștigată în urma unei contestații, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv a acceptat luna trecută un recurs al gimnastei române Ana-Maria Bărbosu, căreia i s-a acordat ulterior bronzul, chiar dacă americanca a primit medalia la ceremonia de premiere.

TAS i-a acordat medalia de bronz lui Bărbosu după ce a constatat că s-a depășit cu patru secunde termenul limită de un minut pentru depunerea unei contestații, conform regulilor Federației Internaționale de Gimnastică.

În ziua finalei de la sol de la JO 2024, Chiles a fost promovată de pe locul cinci pe a treia poziție, după ce nota ei a fost recalculată de la 13,666 la 13,766, ca urmare a contestației depuse de unul dintre antrenorii săi.

În urma deciziei TAS, Ana-Maria Bărbosu a încheiat pe locul 3, cu 13,700, iar americanca Jordan Chiles a terminat pe 5, cu 13,666. Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).

Chiles nu s-a oprit, însă, să lupte pentru medalia de bronz de la Paris. Ea a contestat decizia TAS la Curtea Supremă Federală a Elveției. Avocații acesteia au susținut că tribunalul de la Lausanne ar fi trebuit să ia în considerare probele video, care au fost înregistrate ca parte a unui documentar Netflix despre Biles.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în cazul medaliei de bronz de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Gimnastică




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel