Radu Drăguşin şi Octavian Popescu erau cei mai buni prieteni la Regal Sport Bucureşti, clubul care i-a lansat în fotbalul mare. Câţiva ani mai târziu, Drăguşin s-a transferat la Tottenham, pentru 25 de milioane de euro, de la Genoa, în timp ce Octavian Popescu a fost anunţat de Gigi Becali că îi va fi greu să mai joace titular în faţa trio-ului Florinel Coman, Luis Phelipe, Alex Băluţă.
De altfel, după meciul dintre FCSB şi UTA Arad, încheiat 4-0 pentru roş-albaştri, Octavian Popescu a recunoscut că îi lipseşte foarte mult încrederea în sine, şi că are nevoie de meciuri bune şi de goluri pentru a şi-o recăpăta. Unde s-a greşit, însă, în cazul lui Octavian Popescu?
Despre acest lucru am vorbit cu Ionuţ Rada, fost fotbalist la Universitatea Craiova, Steaua Bucureşti (n.r. aşa cum se numea FCSB la vremea aceea), Rapid Bucureşti şi CFR Cluj.
"Cu siguranţă contează foarte mult mediul din care vine un copil. Cu siguranţă contează foarte mult persoanele pe care le are în jurul lui. Sunt foarte mulţi factori care ajută, nu doar antrenamentul propriu-zis. Contează nivelul de educaţie, contează cât de mult conştientizezi că ai nevoie de oameni care să te ajute. Sunt foarte multe lucruri pe care un jucător le conştientizează singur sau are nevoie de oameni să îl ajute. Bineînţeles că diferenţa dintre Drăguşin şi Octavian Popescu este clar la nivel de educaţie sportivă. Au crescut în medii diferite. Drăguşin a început de la o vârstă fragedă într-un club ca Juventus, unde a văzut şi a învăţat toate lucrurile de care are nevoie.
Aici pot să fac o paralelă şi între cazul Drăguşin şi cazul Alibec. Alibec a fost la Inter, a debutat în Serie A, şi nu a făcut pasul să rămână acolo.
Chiar dacă vorbim de Octavian Popescu că ar fi trebuit să aibă de la 14-15 ani pe cineva lângă el, contează foarte mult şi jucătorul şi cât de mult înţelege el tot ceea ce i se întâmplă şi ce poate să facă pe viitor. Alibec, un jucător cu mare potenţial, recunoaşte şi el la 32 de ani, că a făcut greşeli şi nu a reuşit să îşi exploateze talentul. Tocmai pentru că trebuie să ştii ce persoane ai lângă tine, trebuie să fii deschis la nou", a declarat Ionuţ Rada pentru DC Sport.
Interviul complet cu Ionuţ Rada va fi disponibil în curând pe DC SPORT, pe Youtube şi Facebook.
"România! Ţara în care talentul este nativ… Avem un jucător cu potențial uriaș, dar foarte dezordonat din punct de vedere psihic (derutat).
Are șansa să joace la cel mai galonat club din România. Câștigă foarte mulți bani la vârsta lui, dar nimeni nu încearcă să vadă care e motivul regresului acestui copil.
Îl înjurați, îl blamați, că așa e în România, e mai ușor să arunci cu noroi în el decât să-l bagi într un program specializat ca “afară” și într-un an să-l aduci la parametrii optimi pt fotbalul occidental.
L-ați ridicat în slăvi după 2 goluri și 2 călcâie, iar acum săracul nu știe care sunt ai lui și care nu... El fotbal știe, dar nu e de ajuns. Are nevoie de consiliere din toate punctele de vedere! Ajutați-l până nu e prea târziu… Timpul trece și ar fi păcat să nu-i exploatăm calitățile…
Succes, Octavian Popescu", a scris Daminuţă pe Facebook.