Jocurile Olimpice Declarațiile de campion ale lui Cătălin Chirilă, după stabilirea unui nou record olimpic. Primul timp din concurs data din 2004

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Canoistul român nu a avut nicio problemă în faza de calificări la proba de canoe simplu pe 1.000 de metri, doborând recordul olimpic stabilit în urmă cu 20 de ani, la Atena.



Sportivul român Cătălin Chirilă a reușit să se califice direct în semifinalele probei de canoe simplu pe 1.000 de metri, la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câștigat seria a treia cu nou record olimpic.

Chirilă: „Mă rog la Dumnezeu să mă țină la fel de proaspăt înainte de cursă”

Originar din Tulcea, canoistul în vârstă de 26 de ani a declarat, miercuri, că pentru el timpul este irelevant, singurul obiectiv fiind să ajungă primul la finiș.

„Timpul este irelevant, să fiu sincer, am mers cu timpi și mai buni decât cel atins aici cu vânt ceva mai mic. Eu nu mă gândesc la timp, e irelevant. Eu sunt campion mondial cu 4 minute și 16 secunde, așa că eu îmi doresc doar să ajung la linia de finiș primul, indiferent de timpul înregistrat. Sunt convins că nici adversarii nu au fost la cote maxime. O să-i analizez astăzi și mâine dar nu o să abuzez de acest lucru, pentru că am de pregătit o nouă cursă. Dar din experiență, știu că nu au vâslit la capacitatea maximă”, a declarat Chirilă.

Semifinala și finala probei de canoe simplu pe 1.000 de metri sunt programate la două ore distanță, un lucru inedit pentru Chirilă, care spune că speră să fie mai rezistent decât adversarii săi.

„Pentru mine va fi diferit, nu am mai vâslit două curse la distanță de două ore. Ultima a fost la Tokyo, în dublu. Mă gândesc că pentru toți adversarii e la fel. Îmi place să cred că am rezistența mai mare decât ceilalți și mă rog la Dumnezeu să mă țină la fel de proaspăt înainte de cursă, pentru că asta este cel mai important. Tactica este sfântă pentru orice sportiv, e nevoie de acea cumpătare, pe care nu am avut-o la cursa asta”, a mai spus acesta.

„A fost o cursă destul de intensă, pentru că adversarul meu a jucat cu toate cărțile”

El a mai precizat că a fost nevoit să schimbe tactica din cauza adversarului care a vâslit mai tare pe prima jumătate a cursei: „Acum mă simt mai bine, mi-am mai revenit, dar dacă mă întrebați imediat după linia de finiș, cred că eram un pic mai obosit. A fost o cursă destul de intensă, pentru că adversarul meu a jucat cu toate cărțile. Cel puțin așa îl cunosc, îi place să facă o primă jumătate foarte puternică, dar eu mă bazez pe tactica pe care o abordez și pot să îl întrec oricând. Și s-a văzut și astăzi.

Tactica se poate schimba în funcție de adversar și asta am plătit eu astăzi, am schimbat-o raportându-mă la francez. Nu am vrut să îl las foarte în față, tocmai pentru a nu-i oferi confortul psihologic de care avea nevoie și am declanșat ceva mai devreme acel finiș. Au fost ceva valuri pe la mijlocul cursei și nu cred că erau provocate de vânt, ci mai degrabă de șalupele care se plimbă pe partea adiacentă și m-au încurcat puțin. Însă nu doar pentru mine au fost valuri. Sunt sigur că în semifinală și finală nu vor mai fi acele valuri, acolo totul este mult mai strict și voi putea aborda cursa mult mai bine”, a mai spus Chirilă.

Sportivul român Cătălin Chirilă s-a calificat direct în semifinalele probei de canoe simplu pe 1.000 de metri, miercuri, la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câștigat seria a treia cu nou record olimpic

Chirilă, campion mondial în 2022 și vicecampion mondial în 2023, a fost înregistrat în 3 min 44 sec 75/100. Vechea performanță olimpică aparținea spaniolului David Cal și fusese stabilită în 2004, la Atena - 3 min 46 sec 20/100.

Primii doi clasați în fiecare serie au obținut calificarea direct în semifinale, în timp ce restul evoluează în sferturi, tot miercuri (15:40).

Pe 9 august vor avea loc atât semifinalele (12:30), cât și finalele - B (14:40) și A (14:50), potrivit Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel