Jocurile Olimpice David Popovici, mândria unei țări întregi. S-a intonat imnul național în ziua celebrării acestuia

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Tânărul înotător David Popovici a reușit să cucerească medalia de aur olimpică pentru România, chiar de Ziua Imnului Național.



De Ziua Imnului Național, toate inimile au cântat pentru Popovici

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, luni seara, că David Popovici a făcut o mare bucurie și onoare tuturor românilor câștigând medalia de aur la 200 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris chiar de Ziua Imnului Național.

„Am spart gheața și această medalie vine într-o zi foarte foarte importantă pentru noi toți, Ziua Imnului Național. David ne-a făcut această bucurie și această mare onoare, ca de Ziua Imnului Național să câștige medalia de aur pentru România și să ascultăm cu toții în arena de aici, în La Defense, la Jocurile Olimpice de la Paris, imnul României.



Pe David l-am văzut încă de la București foarte concentrat, foarte determinat. A venit aici știind foarte precis ce are de făcut. Noi am luat acea hotărâre, pe care echipa și federația au solicitat-o, anume de a sta în altă parte (n.r. - în afara Satului Olimpic), de a se concentra pentru medalia de aur și iată că a obținut medalia de aur. Au fost foarte multe lucruri care s-au spus gratuit, dar iată că David în seara aceasta confirmă faptul că știe ce face, că este un sportiv experimentat, că are o echipă valoroasă în spate.

Împreună cu federația noi facem tot ceea ce trebuie ca sportivi de nivelul și de valoarea lui David Popovici să aibă tot ceea ce își doresc pentru a face mare performanță. Rivalii lui și-au dat seama mai târziu și au procedat ca el atunci când au realizat că transportul nu merge așa cum trebuie, că distanțele sunt mari, că restricțiile sunt foarte multe. Și atunci era normal să aleagă și ei o altă soluție”, a explicat Mihai Covaliu.

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, după o cursă cu un final dramatic.

Popovici a fost al doilea după prima lungime de bazin, a fost al treilea după 100 de metri, apoi a urcat pe doi la 150 de metri, reușind să îl devanseze pe britanicul Matthew Richards pe ultimii metri ai cursei.

Popovici (19 ani), dublu campion mondial și cvadruplu campion european, a obținut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc cu timpul de 1 min 44 sec 72/100, fiind mai rapid cu două sutimi decât Richards (1 min 44 sec 74/100). Podiumul a fost completat de americanul Luke Hobson, în 1 min 44 sec 79/100.

Popovici a fost cel mai rapid atât în serii (1 min 45 sec 65/100), cât și în semifinale (1 min 44 sec 53/100).

David Popovici a fost al patrulea în finala la 200 m liber în urmă cu trei ani, la JO de la Tokyo.

Încep calificările pentru proba „regină”

Popovici, care a adus prima medalie României la JO 2024, va mai evolua la Paris și în proba de 100 m liber, ale cărei serii sunt programate marți (12:15), când vor avea loc și semifinalele (21:30).

Ultima medalie olimpică a înotului românesc datează din 2004, când Camelia Potec lua aurul la 200 m liber la Atena, iar Răzvan Florea bronzul la 200 m spate, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel