Jocurile Olimpice David Popovici câştigă medalia de aur la 200 m liber. Victorie pentru înotătorul român în finală

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

David Popovici şi-a confirmat parcursul extraordinar în proba de 200 m liber de la JO2024 şi a câştigat medalia de aur. 



"A trecut prea mult timp de când România nu a mai aplaudat o medalie la înot", a spus comentatorul TVR Emil Hossu Longin înainte de finala probei de 200 m liber de la JO2024. În 2004, la Atena, Răzvan Florea cucerea bronzul olimpic la 200 m spate. De atunci, niciun înotător român nu a mai cucerit vreo medalie la Jocurile Olimpice. De altfel, medalia lui Răzvan Florea a fost şi prima din istoria înotului masculin românesc. 

Tot în 2004, Camelia Potec a luat aur la Atena, la 200 m liber. 

David Popovici, însă, a scris istorie luni, 29 iulie 2024, şi a câştigat aurul olimpic la 2 sutimi faţă de principalul său urmăritor, într-un final extrem de dramatic. David Popovici era la un moment dat al 4-lea în clasament, cu doar 50 de metri rămaşi din cursă, dar a reuşit să împingă fantastic şi să treacă pe primul loc. 

Popovici (19 ani), dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, a obţinut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc cu timpul de 1 min 44 sec 72/100, fiind mai rapid cu două sutimi decât Richards (1 min 44 sec 74/100).

Aceasta este prima medalie a României la această ediţie a Jocurilor Olimpice. 

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat rapid pe pagina sa de Facebook. 

"David Popovici aduce prima medalie olimpică pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris! Felicitări, David, pentru această performanță extraordinară!", a transmis Klaus Iohannis. 

Preşedintele ANS, Elisabeta Lipă: Ce victorie minunată ne-a adus David 

"Ce victorie minunată ne-a adus astăzi David Popovici! Chiar de Ziua Drapelului Național el reușește performanța supremă și aduce pentru România medalia olimpică de aur. Este prima distincție pentru delegația României la Paris.

Mulțumim David pentru că ne-ai făcut din nou mândri! Felicitări și recunoștință maximă și antrenorului tău, Adrian Rădulescu!

P.S. Cea mai selectă galerie alături de David!", a scris Elisabeta Lipă pe Facebook. 

Dora Pasztory a prezis aurul olimpic pentru David Popovici 

Dora Pasztory, expert Eurosport în emisiunea „Bonjour, Paris!”, difuzată zilnic de la 09:00 la Eurosport 2, a vorbit în exclusivitate pentru DC Sport despre David Popovici şi spune că românul este favoritul clar al probei de 200 m liber de la Paris. 

"Cred că David Popovici a crescut mult ca sportiv, dar și ca persoană. Știu că e destul de rar ca el să dea interviuri în engleză, dar l-am auzit într-un podcast și mi s-a părut foarte matur și foarte încrezător. Cred că a reușit să se cunoască pe sine mai bine, iar acum este mai experimentat, astfel încât știe clar de ce are nevoie ca să fie în forma cea mai bună, de ce fel de susținere are nevoie.

De exemplu, faptul că nu locuiește în satul olimpic, pentru că el crede că se poate concentra mai bine pe pregătire cât timp nu îi este distrasă atenția de alți sportivi și de Jocurile Olimpice în general. Este un semn clar pentru mine că David și-a dezvoltat conștientizarea de sine. A pus și masă musculară, pare mai puternic dar este în continuare foarte rapid.

Cred că nu există vreun dubiu că Popovici este favorit pentru proba de 200m. La 100m este mai greu de prezis, pentru că este una dintre probele cele mai rapide din competiția de înot. Cu siguranță cred că are o șansă grozavă de a câștiga atât proba de 200m, cât și cea de 100m", a explicat Dora Pasztory pentru DCSport.ro.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel