Fotbal Cum explică responsabilii pentru întreținerea gazonului din Ghencea starea precară a terenului

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Starea îndoielnică a gazonului stadionului „Steaua” din București a reprezentat unul dintre cele mai dezbătute subiecte din ultimele zile.



„De departe, gazonul hibrid este mult mai bun”

Terenul stadionului „Steaua” din București a fost gazda mai multor meciuri, din diverse competiții. Atât FCSB, cât și Steaua București, dar și echipa națională au evoluat în Ghencea, iar starea gazonului a adus dezavantaje vizibile jocului.

Calitatea îndoielnică a terenului a fost explicată de Stelian Dia, directorul Sport Fields, firma care se ocupă cu mentenanța gazonului din Ghencea. Reprezentantul companiei a declarat că utilizarea frecventă a terenului coroborată cu temperaturile extrem de ridicate din această vară au determinat ca suprafața de joc să arate într-un mod „mizerabil”, după cum spunea selecționerul Mircea Lucescu, după victoria cu Lituania (3-1).

„Vara asta a fost una atipică, temperaturile ridicate, cu cod galben de caniculă, au început de la sfârșitul lunii mai. Pe fondul ăsta, vegetația gazonului are mult de suferit. La gazon avem o situație specială. În condițiile în care este utilizată intens suprafața de joc, el nu are timp să se refacă de la un meci la altul, pe fondul temperaturilor ridicate.

Planta, efectiv, se blochează, noi nu mai putem recupera densitatea gazonului. În mod normal, după o perioadă de două sau trei săptămâni, în funcție de uzura care se exercită pe stadion, se fac supra-însămânțări, ca să nu pierzi densitatea.

CITEȘTE ȘI Oficialii echipei Steaua spun de ce nu pot schimba gazonul din Ghencea

ȘI Motivul pentru care România - Lituania s-a desfășurat în Ghencea. „UEFA ne obligă cu 60 de zile înainte...”

Atunci densitatea scade, trebuie să vii cu aport de sămânță, ca să poți să acoperi zonele pierdute. Pe fondul temperaturilor ridicate, plantele nu mai pot vegeta corect, nu își mai realizează procesul de fotosinteză. În lunile iulie și august am avut temperaturi de peste 40 de grade, în condițiile în care toate varietățile de gazon vegetează în condiții optime la un maxim de 26-28 de grade la nivelul solului.

De departe, gazonul hibrid este mult mai bun. La un gazon natural 100%, planta pe timp de vară își schimbă manifestările. Rădăcina se retrage, cu alte cuvinte îi moare rădăcina. Ziua, în perioadele cu temperaturi ridicate și soare puternic, planta nu mai lucrează, își închide stomatele și nu își mai realizează procesele fiziologice de creștere, transpiră și nu se mai reface”, a declarat Stelian Dia, conform iAMsport.ro

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel