Jocurile Olimpice Cu mamă japoneză și tată coreean, o sportivă alege să reprezinte Coreea de Sud la Paris. Urmările istoriei celor două națiuni

Data publicării:
Pexels
Pexels

Heo Mi-mi va reprezenta Coreea de Sud la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august), după ce a decis să îndeplinească dorința bunicii sale.



Concurează pentru Coreea de Sud pentru a-i îndeplini dorința bunicii sale

Judoka Heo Mi-mi, campioană mondială la 57 kg, născută și crescută în Japonia, va reprezenta Coreea de Sud la Paris 2024, conform ultimei dorințe a bunicii ei defuncte.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 허미미 (@huhmimi_57)

Cu tată sud-coreean și mamă japoneză, Heo a renunțat la cetățenia japoneză în decembrie 2023, după ce a împlinit vârsta de 21 ani. Cu doi ani mai devreme, judoka născută la Tokyo a decis să se instaleze în Coreea de Sud pentru a se antrena, chiar dacă abia vorbea limba noii țări de adopție.

Bunica ei, o figură a comunității coreene din Japonia, i-a insuflat nepoatei sale dorința sa de a apăra culorile sud-coreene dacă va concura într-o zi la olimpiadă.

„Concurez pentru Coreea de Sud datorită vorbelor bunicii mele și asta mă face să mă gândesc mereu la ea”, a spus Heo pentru AFP.

În perioada colonială (1910-1945), milioane de coreeni s-au instalat în Japonia, voluntar sau contra voinței lor. Câteva sute de mii au rămas și după război, dar numeroși dintre ei și descendenții lor au suferit de discriminare, printre alte dificultăți, precum încercarea imperialiștilor japonezi de a epura națiunea coreeană.

Judo este un sport popular în Coreea de Sud, chiar dacă ultimul aur olimpic a fost câștigat la Atlanta în 1996.

În mai, în finala de la Mondialele de la Abu Dhabi, Heo a învins-o pe nr. 1 mondial, canadianca Christa Deguchi.

„Înainte de acea finală, am pierdut o dată contra ei așa că nu eram prea sigură de mine. Dar am simțit că pot face unele lucruri mai bine dacă o înfrunt din nou. Victoria mi-a dat mare încredere, și-a amintit Heo.

Kim Mi-Jung, campioană olimpică în 1992, acum antrenoarea lotului olimpic sud-coreean, a opinat că atuurile lui Heo sunt în echilibrul și controlul său în timpul luptei: „Ea nu este cea mai puternică din punct de vedere tehnic. Dar acest sport presupune multe dezechilibrări, și, în acest joc, abilitățile ei sunt excepționale. Este foarte rar ca ea să fie aruncată și să piardă.”, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel