Gloria Buzău a decis să se retragă din Liga Naţională de handbal feminin, iar mutarea stârneşte un val de îngrijorare în tot sportul românesc.
Adin Cojocaru, preşedintele FR Volei, spune că toate echipele sunt susţinute de primării, astfel că nivelul de îngrijorare a crescut simţitor. "De la emiterea acelei ordonanţe (n.r. - ordonanţa "trenuleţ"), nu avem semnale că ar fi ceva probleme cu echipele de volei, în sensul în care am văzut ce s-a întâmplat la handbal (n.r. - retragerea echipei de handbal feminin a clubului Gloria Buzău). Însă noi am avut probleme cu retragerile din campionat la început... CSM Constanţa a fost nevoită să îşi restructureze secţiile şi atunci la volei masculin nu au mai continuat, deşi semnaserăm nişte contracte. De asemenea, cei de la Bacău, deşi promovaseră, ne-au anunţat că nu pot începe campionatul pentru că nu au ce le trebuie. Ne-au spus că n-au reuşit să aducă jucători şi nu au nici o anumită sumă disponibilă care să le permită acoperirea calendarului. Dar asta a fost anul trecut. La volei sunt 22 echipe în primele ligi la masculin şi feminin şi toate sunt susţinute de primării. O excepţie, dar parţială, este la Arcada Galaţi. Acolo este o combinaţie între banii privaţi şi banii publici. În rest toate celelalte echipe sunt 100% pe bani publici. Îngrijorarea este mare din punctul ăsta de vedere", a explicat Cojocaru.
"Semnale în acest moment ar fi la anumite cluburi, dar nu există riscul de retragere. Adică de exemplu un Lugoj unde sunt probleme create de primărie în relaţia cu conducerea clubului. Există unele disensiuni, în sensul relaţiei noului primar cu cei de la cluburi. Deci nu sunt probleme grave precum ordonanţa aceasta. Acum nu avem probleme cu retragerile, dar din aprilie încolo vedem ce va fi pentru următorul campionat. Acolo va fi un recul faţă de sezonul acesta sau cel trecut. Deci suntem îngrijoraţi pentru că ne aşteptăm la probleme financiare la nivelul cluburilor pentru următorul sezon. De asemenea, bănuim că şi calitatea va fi una mai slabă pentru că cluburile vor aduce sau nu jucători... dacă aduc, îi aduc pe alte sume şi aşa mai departe", a adăugat preşedintele.
Acesta a explicat că există posibilitatea ca numărul echipelor din campionatele naţionale să se reducă în funcţie de câte echipe sunt dispuse să se înscrie.
"Sistemul campionatului, atât la feminin, cât şi la masculin, este cu 12 echipe. Numai că la începutul sezonului nu am avut ce face pentru că tragerea la sorţi fusese făcută cu 12 echipe. Noi vrem să rămânem cu 12, dar o să vedem dacă suntem capabili să rămânem cu 12. Dacă nu vor fi echipe, atunci va trebui să ne gândim la un nou format, poate cu 10 sau cu 8... adică să putem să facem un campionat fără să fie echipe care să stea câte o etapă cum se întâmplă acum", a precizat Cojocaru.
În prezent, Campionatul Naţional masculin se dispută cu 11 echipe, după ce înaintea începerii sezonului s-au retras CSM Constanţa şi Ştiinţa Bacău, Federaţia Română de Volei acoperind unul dintre locuri cu Universitatea Cluj, care retrogradase. Campionatul Naţional feminin se dispută de asemenea cu 11 echipe după ce echipa CS Medgidia s-a retras, desfiinţându-se ulterior din raţiuni financiare.
Guvernul României adoptat la începutul acestui an ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare prin care se doreşte reducerea cheltuielilor publice în vederea fundamentării bugetului general consolidat pe anul 2025. Denumită "ordonanţa trenuleţ" sau "ordonanţa austerităţii", aceasta afectează în mod negativ şi sumele pe care autorităţile locale le pot cheltui cu cluburile sportive, scrie Agerpres.