Echipa feminină la tir cu arcul a Coreei de Sud a câștigat pentru a zecea oară consecutiv medalia de aur la Jocurile Olimpice, în cursul zilei de vineri echipa mixtă adjudecându-și, de asemenea, aurul olimpic.
Perechea mixtă de tir cu arcul a Coreei de Sud, formată din Lim Si-hyeon și Kim Woo-jin, a câștigat medalia de aur cu un scor zdrobitor, 6-0, în fața germanilor Michelle Kroppen și Florian Unruh, reușind să își păstreze titlul de campioni la Jocurile Olimpice de la Paris.
Este a treia medalie de aur pe care Coreea de Sud a câștigat-o la tir cu arcul la această ediție a JO 2024, pe măsură ce dominația țării asupra sportului continuă. Statele Unite ale Americii, reprezentate de perechea formată din Casey Kaufold și Brady Ellsion, au câștigat medalia de bronz, după ce au învins sportivii din India, Ankita Bhakat și Dhiraj Bommadevara, cu scorul de 6-2.
Lim și Kim din Coreea de Sud au câștigat medalii de aur și în cadrul probelor pe echipe la feminin, respectiv masculin, iar perechea germană formată din Michelle Kroppen și Florian Unruh nu au putut ține pasul cu sud-coreenii.
Tirul cu arcul are rădăcini adânci în cultura coreeană, fiind folosit inițial pentru vânătoare și război. Cu toate acestea, abia în a doua jumătate a secolului al XX-lea, tirul cu arcul sportiv a început să se dezvolte în Coreea de Sud.
Jocurile Olimpice de vară, desfășurate la Los Angeles (1984), au fost un punct de cotitură pentru Coreea de Sud, când Seo Hyang-soon a câștigat medalia de aur la individual feminin. Aceasta a fost prima medalie olimpică pentru Coreea de Sud la acest sport, marcând începutul dominației țării asiatice.
Echipa feminină a Coreei de Sud, formată din Kim Soo-nyung, Wang Hee-kyung și Yun Young-sook, a câștigat medalia de aur la proba pe echipe, la ediția organizată chiar de statul sud-coreean în 1988, începând o extraordinară cursă la tir cu arcul: 10 medalii de aur consecutive reușite de către echipa feminină din Coreea de Sud.
Sud-coreencele au câștigat proba feminină pe echipe în anii 1988 (Seul), 1992 (Barcelona), 1996 (Atlanta), 2000 (Sydney), 2004 (Atena), 2008 (Beijing), 2012 (Londra), 2016 (Rio de Janeiro), 2020 (Tokyo) și, în cele din urmă, în 2024, la Jocurile Olimpice de la Paris, prin evoluția grupării formate din Jeon Hun-young, Lim Si-hyeon și Nam Su-hyeon.
Coreea de Sud a investit masiv în infrastructura sportivă și în programele de antrenament pentru tineret la tir cu arcul. Dezvoltarea copiilor, de la o vârstă fragedă, au fost esențiale pentru succesele acestora, noi generații reușind să continue supremația țării în acest sport. De reținut este faptul că școlile și cluburile de tir cu arcul sunt bine susținute și răspândite în toată țara est-asiatică.
Până în acest moment, Coreea de Sud se află pe locul 7 în ierarhia statelor care participă la Jocurile Olimpice de la Paris, cu un total de medalii 13 medalii.
1. China, 13 (aur), 7 (argint), 7 (bronz) , total 27
2. Statele Unite ale Americii, 9 (aur), 17 (argint), 15 (bronz) , total 41
3. Franța, 9 (aur), 11 (argint), 11 (bronz), total 31
4. Marea Britanie, 9 (aur), 8 (argint), 8 (bronz), total 25
5. Australia, 8 (aur), 6 (argint), 5 (bronz), total 19
6. Japonia, 8 (aur), 3 (argint), 6 (bronz), total 17
7. Coreea de Sud, 7 (aur), 5 (argint), 4 (bronz), total 16
8. Italia, 5 (aur), 8 (argint), 4 (bronz), total 17
9. Olanda, 4 (aur), 2 (argint), 2 (bronz) , total 8
10. Canada, 3 (aur), 2 (argint), 4 (bronz), total 9
România se află, alături de Noua Zeelandă, pe locul 11, cu șase medalii, dintre care două de aur, trei de argint și una de bronz.