Gimnastică Contestația gimnastei americane Chiles, depusă prea târziu? Șefa FRG are dubii în privința corectitudinii deciziei

Data actualizării: | Data publicării:
Captură de ecran/Facebook Nadia Comăneci
Captură de ecran/Facebook Nadia Comăneci

Gimnasta americană Jordan Chiles a câștigat prima sa medalie din carieră la o probă individuală, după contestația depusă în cadrul concursului la sol, de luni, la Jocurile Olimpice de la Paris.



Gimnastele române Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea au evoluat în ultimul act al probei la sol, luni, clasându-se pe locul 4, respectiv pe locul 5. Ambele sportive, protagoniste a erorilor de arbitraj din cadrul concursului, luptă pentru a face lumină în cazul evaluării defectuoase a oficialilor de la Paris.

În primă fază, Bărbosu a fost prezentată de către crainicul sălii din Paris ca fiind a treia sportivă din concurs, respectiv câștigătoarea medaliei de bronz. Cu toate acestea, echipa gimnastei americane Jordan Chiles a decis să depună contestație, în urma căreia sportiva de peste Ocean a primit o notă mai bună decât a româncei, lucru ce i-a oferit bronzul la JO 2024.

Imaginile cu românca ce privește modificarea de pe tabelă au devenit virale, internauți din întreaga lume susținând-o pe gimnastă. Alături de Bărbosu și colega sa, Sabrina Maneca Voinea, care s-a confruntat de asemenea cu o eroare de arbitraj la finalul evoluției sale la sol, se poziționează numeroase persoane publice și organizații oficiale, printre care Nadia Comăneci, Sandra Izbașa, Cătălina Ponor, Federația Română de Gimnastică, Comitetul Olimpic Sportiv Român ș.a.m.d. Chiar și premierul Marcel Ciolacu a discutat public despre situația româncelor, luând decizia de a boicota ceremonia de închidere a JO 2024.

CITEȘTE ȘI Sabrina Voinea a revenit în țară și a dezvăluit dacă își va continua cariera. Mama sa luptă în continuare pentru dreptate

Președinta FRG: „Să vedem dacă s-a depus în timpul trecut în regulament, noi credem că nu”

Președinta Federației Române de Gimnastică a menționat ultimele demersuri întreprinse de către entitatea în fruntea căreia se află, oferind detalii despre situația Anei-Maria Bărbosu, gimnasta care s-a poziționat în subsidiar, după controversa apărută în cazul Sabrinei Voinea.

Carmencita Constantin a spus că există posibilitatea ca antrenoarea americancei Chiles să fi depus contestația prea târziu în concurs, decizie în urma căreia americanca a cucerit medalia de bronz, în locul Anei.

„Discutăm despre locul 3, nu discutăm despre locul 4. Pentru noi, locul Anei Maria Bărbosu este locul 3 și vă rog să mă credeți, așa cum ați auzit-o pe Ana, plină de emoție și de dorință de a înțelege ce s-a întâmplat, același lucru îl vom face și noi până când vom epuiza absolut toate mijloacele de care dispune legislația internațională în sport, să ne lămurim cum de acest loc 3 a devenit 4.

Ați văzut cu toții. A fost transmisie live. Anunțul a fost făcut, sportivele - primele trei clasate - au urcat pe podium, inclusiv Ana a noastră. Ulterior, s-a depus o contestație, o să încercăm să vedem dacă s-a depus în timpul trecut în regulament, noi credem că nu. Din acest motiv, crainicul a avut posibilitatea să anunțe rezultatul final, dar lucrurile acestea se vor vedea la analizele pe care noi le vom cere la Federația Internațională de Gimnastică, cât și mai departe”, a spus aceasta, în direct la Euronews.

 

Clasamentul finalei feminine la sol

1. Rebeca Andrade (Brazilia), 14.166

2. Simone Biles (SUA), 14.133

3. Jordan Chiles (SUA), 13.766

4. Ana-Maria Bărbosu (România), 13.700

5. Sabrina Maneca Voinea (România), 13.700

6. Alice D'Amato (Italia), 13.600

7. Rina Kishi (Japonia), 13.166

8. Yushan Ou (China), 13.000

9. Manila Esposito (Italia), 12.133

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Gimnastică




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel