Fotbal Cifre îngrijorătoare. Fotbalistele care au participat la Campionatul Mondial, hărţuite cibernetic

Data publicării:
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Fotbalistele sunt din ce în ce mai des ţintele hărţuirii cibernetice. 



Mai mult de o jucătoare din cinci care a participat anul acesta la Cupa Mondială feminină de fotbal a fost ţinta unor mesaje insultătoare, discriminatorii sau ameninţătoare online, conform unui studiu publicat de FIFA şi FIFPRO, sindicatul jucătorilor profesionişti, informează AFP.

Conform FIFA, cele 152 de jucătoare au fost ţinta unor astfel de mesaje, anunţă instanţa mondială în acest studiu fondat pe analizarea a 5,1 milioane de publicări pe internet şi comentarii pentru 697 de jucătoare şi antrenori care au luat parte la Cupa Mondială organizată în vara lui 2023 în Australia şi Noua Zeelandă, competiţie câştigată de Spania.

Aproximativ 50 la sută din mesajele injurioase au fost homofobe, sexiste sau cu caracter sexual, conform studiului publicat luni, care apreciază că jucătoarele de la Mondialul feminin au avut cu 29 la sută mai multe şanse de a fi ţinta comentariilor insultătoare faţă de omologii lor masculini de la Mondialul 2022 din Qatar.

Conform FIFA, care a iniţiat această anchetă pe baza datelor furnizate de Serviciul de protecţie de pe reţelele de socializare (SMPS), care a parcurs milioane de publicări online graţie furnizorilor de inteligenţă artificială, echipa SUA şi două jucătoare, o americancă şi o argentiniancă, ale căror nume nu au fost dezvăluite, au fost vizate în mod special de aceste atacuri.

Jucătoarele au avut posibilitatea de a adera la acest serviciu de protecţie, care a împiedicat în total ca 116.820 mesaje insultătoare sau ameninţătoare să fie trimise destinatarelor lor.

Conform preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, de la introducerea sistemului de protecţie SMPS anul trecut, aproximativ 400.000 de mesaje au fost blocate înainte de a ajunge la destinatari - jucătoare şi jucători, echipe, responsabili, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal





pixel