Antrenorul german a fost diagnosticat cu cancer în urmă cu doi ani.
Antrenorul german Christoph Daum, selecționerul naționalei de fotbal a României în perioada 2016-2017, a decedat, sâmbătă, la vârsta de 70 de ani, după o lungă bătălie cu cancerul, a anunțat familia sa, citată de DPA.
Daum a pregătit naționala României între 7 iulie 2016 și 14 septembrie 2017, având un bilanț de trei victorii, trei egaluri și patru înfrângeri în 10 partide.
Daum, care a fost diagnosticat cu cancer în 2022, s-a stins „liniștit, înconjurat de familie”, precizează sursa menționată.
Christoph Daum a câștigat titlul în Bundesliga cu VfB Stuttgart și a pregătit nouă echipe diferite de club timp de 30 de ani, obținând 10 trofee. A fost campion al Turciei cu Fenerbahce și Beșiktaș, dar și al Austriei cu Austria Viena. A mai câștigat Supercupa Germaniei, cu Stuttgart, Cupa Turciei și Supercupa Turciei și Beșiktaș, Cupa Austriei și Supercupa Turciei cu Fenerbahce.
Le-a mai antrenat pe FC Koln, Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt, FC Bruges și Bursaspor, scrie Agerpres.
Chiar înainte de începutul Campionatului European de fotbal din Germania, Daum a analizat formația „tricoloră” condusă de Edward Iordănescu.
„România joacă în 4-2-3-1, dar în ofensivă, și în funcție de situație, trece într-un flexibil la un 4-3-3, uneori chiar și la contra-pressing. Forța principală constă într-o apărare bine organizată, toți cei 10 jucători de câmp participând într-o manieră disciplinată. Acest comportament în serviciul echipei este o mare realizare a antrenorului principal Edi Iordănescu. În același timp, el le-a indus jucătorilor un mare spirit de echipă, care a transformat formația într-un colectiv unit. În trecut, ei acționau mai mult pe cont propriu, dar astăzi acționează mult mai mult împreună și unul pentru celălalt.
În calificările la Euro 2024 (echipa națională a României) a avut norocul să întâlnească o echipă elvețiană care a avut mai multe probleme cu ea însăși (vezi conflictul Yakin vs Xaka) și nu a apărut ca o echipă pe teren. Israelul a trebuit să joace departe de casă și s-a aflat, de asemenea, în dezavantaj din cauza evenimentelor non-sportive.
Ceilalți adversari din calificări nu au reușit niciodată să țină pasul cu România. România a încheiat calificarea surprinzător de meritat, cu un pic de noroc, pe primul loc în grupă. Jucătorii cheie sunt Dennis Man și Valentin Mihăilă, extremele Parmei în Serie A. Drăgusin, care s-a mutat de la Genoa la Tottenham în pauza de iarnă, oferă stabilitate și e un lider al apărării. Printre jucătorii experimentați și importanți ar trebui să se numere și Andrei Rațiu și Ianis Hagi.
Fostul meu căpitan Nicu Stanciu, care s-a mutat acum în liga arabă, are calități incredibile. El poate regla ritmul jocului, poate pregăti goluri ca și conducător de joc, cu pase periculoase, și poate apărea chiar el periculos, la finalizare.
Per total, o echipă bine echilibrată, care primește tot sprijinul președintelui Burleanu. România ar trebui să ajungă de data aceasta în faza eliminatorie, având și acel dram de noroc, ca în calificări.
Naționala a fost reînnoită complet de Răzvan Burleanu și de Edi Iordănescu și reprezintă încă o dată cu mândrie imaginea României, a unui fotbal de succes și atractiv.”, a transmis, în luna iunie, fostul selecționer al echipei naționale a României, pentru gsp.ro.