Inot Chinezul suspendat de dopaj, înapoi în competiții. A câștigat aurul la 400 metri liber

Data publicării:
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Triplul campion olimpic, chinezul Sun Yang, a revenit în competițiile oficiale după o suspendare de patru ani.



Sun Yang revine în competițiile oficiale și cucerește aurul

Înotătorul chinez Sun Yang, triplul campion olimpic cu rezultate controversate, a obținut duminică prima victorie într-o competiție oficială după ce a revenit în urma suspendării pe patru ani pentru dopaj.

Sun a fost suspendat opt ani de Agenția Mondială Antidoping (AMA) în 2020 pentru că a distrus mai multe flacoane de sânge la un control în 2018, ale cărui circumstanțe le-a contestat.

Interdicția a fost redusă în apel la patru ani și trei luni de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv în 2021. Aceasta a expirat în luna mai, însă prea târziu pentru ca el să poată face parte din echipa Chinei la Jocurile Olimpice de la Paris. Dar în locul Olimpiadei din capitala Franței, Sun Yang a câștigat primul său titlu la Campionatele Naționale de vară ale Chinei, duminică la Hefei.

Sun a câștigat medalia de aur la 400 m liber masculin, devansându-și rivalii după primii 200 m, dar cu un timp totuși departe de cel mai bun rezultat al său pe această distanță.

Revenirea lui Sun în competiție intervine în timp ce înotătorii chinezi fac obiectul unei anchete minuțioase după suspiciuni de dopaj la Jocurile Olimpice 2024.

Colosul chinez de doi metri a fost primul înotător chinez care a cucerit aurul olimpic, la 400 și 1.500 m, la JO de la Londra din 2012, dar este un personaj controversat în lumea natației.

China le cere sportivilor săi să fie prudenți

Un înalt responsabil al sportului chinez a cerut prudență în gestionarea alimentelor, medicamentelor și suplimentelor nutritive pentru a se asigura că nu există „derapaje”, după ce echipa de înot a Chinei a fost supusă unor critici intense la Jocurile Olimpice de la Paris din cauza problemelor cu dopajul.

Liu Guoyong, director adjunct al Administrației Generale a Sportului din China, a declarat că eforturile antidoping sunt cruciale și a îndemnat sportivii chinezi să „câștige respectul prin forță și integritate”, a informat miercuri cotidianul oficial China Daily.

Echipa de înot a Chinei s-a confruntat cu o serie de controale sporite după dezvăluirile din aprilie potrivit cărora 23 de înotători au fost testați pozitiv pentru un medicament interzis în 2021, dar au fost autorizați să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo din acel an.

Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA) a acceptat concluziile unei investigații chineze conform cărora rezultatele s-au datorat contaminării din bucătăria unui hotel, iar o analiză independentă a susținut modul de gestionare a cazului de către WADA.

„Trebuie să fim precauți, mai ales când vine vorba de gestionarea alimentelor, medicamentelor și produselor nutriționale”, a spus Liu în timpul unei conferințe a paralimpicilor chinezi înaintea Jocurilor Paralimpice de la Paris (28 august - 8 septembrie). „Trebuie să ne asigurăm că orice incident de consum accidental este prevenit de la început și nu există loc pentru derapaje”, a adăugat el.

Liu a spus că sportivii ar putea avea de-a face cu probleme dincolo de performanță și de pregătirea tehnică, cu „provocări unice, inclusiv perturbări și interferențe din partea puterilor occidentale înaintea Jocurilor de la Paris”, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Inot




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel