Jocurile Olimpice Chinezul care i-a doborât recordul mondial lui David Popovici, testat periodic pentru dopaj. Ce spune înotătorul despre scandalul sportivilor chinezi testați pozitiv

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Înotătorul chinez în vârstă de 19 ani, Pan Zhanle, a reușit să își depășească propriul record mondial stabilit în februarie, doborând la acea vreme recordul înregistrat de David Popovici, la proba de 100 metri liber.



Pan Zhanle, deseori testat pentru dopaj

Chinezul Pan Zhanle, care a impresionat miercuri seară în finala masculină la 100 m liber, în care a câștigat aurul olimpic și a doborât, pentru a doua oară consecutiv recordul mondial, a afirmat că nu este afectat de scandalul de dopaj cu care se confruntă echipa de înot a țării sale prezentă la Jocurile de la Paris.

Timpul incredibil de 46,40 secunde reușit de înotătorul de 19 ani în finala derulată în La Defense Arena a îmbunătățit cu 0,40 secunde recordul mondial anterior, stabilit tot de Pan la Campionatele Mondiale de la Doha, în februarie, oferind totodată Chinei primul său aur la înot.

Fostul deținător al acestui record, românul David Popovici, a încheiat finala de miercuri pe poziția a treia și a intrat în posesia medalie de bronz, după ce cu o zi înainte cucerise aurul la 200 m liber.

Echipa de înot a Chinei face obiectul unei supravegheri intense după dezvăluirile făcute în aprilie, conform cărora 23 de înotători din această țară au fost testați pozitiv la un medicament cardiac interzis în 2021, dar au fost autorizați să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA) a acceptat concluziile unei investigații chineze, conform căreia rezultatele testelor s-au datorat contaminării din bucătăria unui hotel, iar o analiză independentă a susținut modul de gestionare a cazului de către WADA. Un audit al World Aquatics a concluzionat că nu a existat nicio gestionare defectuoasă sau mușamalizare din partea organismului de conducere.

Deși numele lui Pan Zhanle nu se numără printre cele ale înotătorilor chinezi care au fost enumerați în dezvăluirile făcute de ziarul New York Times și de postul german ARD, el a spus că a fost vizitat frecvent de teste antidoping.

„Anul trecut am efectuat 29 de teste și nu am avut niciodată unul pozitiv”, le-a declarat campionul olimpic chinez reporterilor, prin intermediul unui traducător.

„Din mai până în iulie am avut 21 de teste, niciun pozitiv. Astăzi am efectuat deja un al doilea test. Nu cred că a existat vreun impact (asupra mea), deoarece toate testele au fost făcute în procedura normală... Deci nu este o problemă mare”, a adăugat el.

Aurul lui Pan Zhanle a fost primul dintre cinci medalii cucerite de echipa de înot a Chinei, care a obținut anterior două medalii de bronz prin Xu Jiayu , la 100 m spate, și Tang Qianting, vicecampioană olimpică la 100 m bras feminin.

Zhang Yufei, al cărei nume figurează printre cele 23, a cucerit bronzul la 100 m fluture feminin, la trei ani după ce a luat argintul la Tokyo, precum aurul la 200 m.

Referindu-se la performanța sa extraordinară de miercuri, Pan Zhanle a spus: „Pentru mine, nu cred că înseamnă mult, pentru că viața continuă. Pentru China, cred că medalia de aur înseamnă mult, pentru că este prima dată când China bate un record mondial la aceste Jocuri, așa că este ceva de care trebuie să ne bucurăm”.

„Este o performanță perfectă și revigorantă pentru toată lumea din echipa chineză, astfel încât să putem performa”, a conchis campionul chinez, citat de Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel