Jocurile Olimpice China cere sportivilor să fie vigilenți, după acuzațiile de dopaj apărute la Jocurile Olimpice de la Paris

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Un înalt responsabil al sportului chinez dorește prudență în gestionarea alimentelor, medicamentelor și suplimentelor nutritive ale sportivilor chinezi, cu precădere după acuzațiile de dopaj îndreptate către echipa de înot, în cadrul JO 2024.



China le cere sportivilor săi să fie prudenți

Un înalt responsabil al sportului chinez a cerut prudență în gestionarea alimentelor, medicamentelor și suplimentelor nutritive pentru a se asigura că nu există „derapaje”, după ce echipa de înot a Chinei a fost supusă unor critici intense la Jocurile Olimpice de la Paris din cauza problemelor cu dopajul, scrie Reuters.

Liu Guoyong, director adjunct al Administrației Generale a Sportului din China, a declarat că eforturile antidoping sunt cruciale și a îndemnat sportivii chinezi să „câștige respectul prin forță și integritate”, a informat miercuri cotidianul oficial China Daily.

Echipa de înot a Chinei s-a confruntat cu o serie de controale sporite după dezvăluirile din aprilie potrivit cărora 23 de înotători au fost testați pozitiv pentru un medicament interzis în 2021, dar au fost autorizați să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo din acel an.

Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA) a acceptat concluziile unei investigații chineze conform cărora rezultatele s-au datorat contaminării din bucătăria unui hotel, iar o analiză independentă a susținut modul de gestionare a cazului de către WADA.

„Trebuie să fim precauți, mai ales când vine vorba de gestionarea alimentelor, medicamentelor și produselor nutriționale”, a spus Liu în timpul unei conferințe a paralimpicilor chinezi înaintea Jocurilor Paralimpice de la Paris (28 august - 8 septembrie). „Trebuie să ne asigurăm că orice incident de consum accidental este prevenit de la început și nu există loc pentru derapaje”, a adăugat el.

Liu a spus că sportivii ar putea avea de-a face cu probleme dincolo de performanță și de pregătirea tehnică, cu „provocări unice, inclusiv perturbări și interferențe din partea puterilor occidentale înaintea Jocurilor de la Paris”.

Pan Zhanle, care a stabilit un record mondial când a cucerit medalia olimpică de aur la 100 m liber, a declarat că a fost supus la peste 20 de teste antidoping din mai până în iulie înaintea Jocurilor Olimpice.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a salutat marți delegația olimpică chineză pentru menținerea unor standarde înalte de „moralitate, stil și curățenie” în cursa sportivilor pentru medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, scrie Agerpres.

Nu doar chinezii au fost acuzați de dopaj. Ce spune WADA despre delegația SUA

Agenția Mondială Antidoping a transmis un comunicat de presă prin care acuză SUA că ar fi permis atleților care s-au dopat „să concureze ani de zile, fără să publice sau să sancționeze încălcarea regulilor antidoping, în directă contradicție cu regulile WADA sau USADA”.

„Strategia USADA amenință integritatea competițiilor sportive. În mod contrar acuzelor făcute de USADA, WADDA nu a permis niciodată sportivilor care trișează să concureze ani de zile, pe baza promisiunii că vor încerca să obțină dovezi incriminatoare împotriva altora. Codul antidoping spune că un atlet care oferă dovezi poate primi o pedeapsă mai blândă.

Dar există un proces întreg pentru asta și nu presupune ca cei care au trișat să fie lăsați să concureze în continuare, în timp ce adună sau nu dovezi incriminatorii despre alții, mai ales că efectul de creștere a performanțelor de la medicamentele luate este încă prezent. Când WADA a aflat despre această practică, în 2021, la mulți ani după ce a început, a cerut imediat USADA să înceteze

WADA știe acum de cel puțin trei cazuri în care atleți care au încălcat în mod grav regulile antidoping au avut voie să concureze timp de ani de zile, în timp ce lucrau ca agenți sub acoperire ai USADA, fără ca WADA să fie notificată și fără să existe vreun paragraf de regulament în acest sens, inclusiv în regulamentul USADA. 

În unul dintre cazuri vorbim despre un atlet de elită, care a concurat în calificările pentru Jocurile Olimpice și la evenimente internaționale. El a recunoscut că a luat steroizi, dar i-a fost permisă participarea la competiții până când s-a retras. Cazul nu a fost niciodată publicat, rezultatele nu au fost șterse, banii din premii nu au fost returnați, sportivul nu a fost suspendat. Atletul a fost lăsat să concureze, de parcă nu ar fi trișat. 

Oare cum se simt alți atleți știind că au concurat cu bună credință împotriva celor despre care USADA știa că au trișat? Este ironic și ipocrit ca USADA să strige acum și să suspecteze că alte agenții antidoping nu respectă regulile, când ei au petrecut ani de zile ascunzând cazuri de dopaj și dând voie trișorilor să concureze”, a transmis WADA

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel