Echipa nationala Cel mai hulit dintre tricolori. Jean Vlădoiu, marcat de eliminarea la CM 1994. "Înjurături cât cuprinde, pe unde mergeam"

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Jean Vlădoiu a jucat la Campionatul Mondial 1994 alături de colegii din Generaţia de Aur, însă a fost ţinut minte pentru modul în care a ieşit din teren. Doar trei minute a rezistat Vlădoiu la turneul final. 



În meciul cu Elveţia, Jean Vlădoiu a avut o intrare dură asupra unui adversar, catalogată drept "atac criminal", şi a fost eliminat şi suspendat pentru trei etape. Astfel, ar mai fi putut juca pentru naţională doar dacă România ajungea în finala turneului din SUA. 

În ciuda trofeelor cucerite în carieră, Jean Vlădoiu este ţinut minte, mai degrabă, pentru acel moment, şi spune că asta l-a marcat în anii ce au urmat. 

"Am fost mulţi jucători la naţională. Unii nu au jucat nici 3 minute, eu măcar le-am jucat şi am rămas cu acel cartonaş roşu. Am zburat vreo 5 ore de la Los Angeles la Detroit, am fost într-o sală unde erau vreo 40 de grade. Erau nişte ventilatoare uriaşe acolo, numai aşa supravieţuieai, era umezeală. La 3-1 m-a băgat în teren. Nici nu am atins mingea, şi deja se făcuse 4-1. Mi-a dat Gică Mihali o pasă, a dat-o mai încet. Am vrut să recuperez prin alunecare. Pare un atac criminal, trebuiau două roşii. Dar nici măcar nu l-am atins! 

Să explic ce am simţit eu şi de ce pare criminal. Pe lângă viteza de reacţie, iarba era exact ca atunci când o stropeşti înainte de meci. Cum ar fi roua dimineaţa. Aluneci, te duci instant. Eu, când mi-am dat seama că nu ajung la minge, am ridicat piciorul. Că m-am gândit ce aş face eu dacă ar veni cineva în alunecare spre mine. Am zis că eu aş fi băgat piciorul sub ea, o ridic peste cel care vine în alunecare, sar peste el şi îl fac de râs. Şi am ridicat puţin latul piciorului drept, că am zis că dacă încearcă aia, o recuperez, şi îi arăt lui nea Puiu cine sunt eu, poate mă bagă titular în următorul meci. Copil fără minte... Dar piciorul se duce printre picioarele lui. Dar după aceea a jucat, că dacă era să mă duc pe genunchiul lui, nu ar mai fi putut intra", a declarat Jean Vlădoiu la Un Podcast.

"Gică Popescu a zis că trebuie să plec acasă. Pe unde mergeam, înjurături cât cuprinde"

"După aceea am pierdut foarte mulţi bani. 35.000 de dolari! Când am venit în Bucureşti şi m-am dus la bancă, pentru că am stat o lună în cantonament... 35.000 de dolari au luat colegii mei care nu au jucat niciun minut. Nu ştiu cum a gândit Mircea Sandu, a vrut să mă suspende, nu mai ştiu ce a vrut să facă. Dar a intervenit domnul Giovanni Becali, că era impresarul meu atunci, şi cei de la Rapid, domnul Copos. Au fost singurii care m-au aşteptat la aeroport. Restul mă înjurau! 

Toţi jucătorii au fost de faţă când am fost trimis acasă. Dar mă gândesc că au pregătit totul. Ştiu că ne-au chemat la şedinţă, la mai multe zile după meci. Când am primit suspendarea şi nu aş mai fi jucat decât finala. La şedinţă a vorbit Hagi, a zis că am greşit eu, dar a zis şi că greşim toţi. Bogdan Stelea mi-a luat şi el apărarea. Şi ultimul care a vorbit şi a luat decizia, probabil, pe care Mircea Sandu şi Anghel Iordănescu, de a mă trimite acasă a fost Gică Popescu. Care a zis că e inadmisibil aşa ceva, şi să plec acasă. Direct. Dar era pregătită, nu ar fi luat Gică Popescu decizia asta fără Mircea Sandu şi Anghel Iordănescu. Hagi cu siguranţă a refuzat să facă asta. Eu am stat cu el în cameră, l-am respectat. Chiar nu avea cum, nu e genul de om. Şi atunci Gică Popescu probabil a acceptat!

Ce am păţit acasă e ce nu aş dori niciunui fotbalist. Soţia ajunsese cu o săptămână înainte acasă. Că dacă nu, mai rămâneam cu soţia pe acolo. La aeroport m-a aşteptat domnul Copos, m-a aşteptat soţia. Şi mi-am văzut de treabă la Rapid. Iar apoi, pe unde mergeam, înjurături cât cuprinde. Cred că nici azi nu s-a uitat acel cartonaş roşu. Toţi spectatorii nu aveau nicio treabă cu meciul, doar mă înjurau. Asta mi-a fost soarta!", a completat Jean Vlădoiu. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Echipa nationala




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel