Fotbal Cea mai mare problemă a tinerilor fotbalişti din România. "La 15-16 ani, am văzut fotbalişti care nu ştiu să alerge"

Data actualizării: | Data publicării:
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Fotbalul românesc are carenţe mari la copii şi juniori, spune un fost campion al României. 



Întrebat ce îi lipseşte fotbalistului român pentru a se bate de la egal la egal cu numele mari din fotbal, Ionel Dănciulescu a spus că "noi suferim la mentalitate. Şi mai avem o problemă mare. Venim cu mari deficienţe şi carenţe din punct de vedere tehnic, tactic şi fizic. Noi, ca naţie, suntem şi cocoloşiţi. Eu am fost ţinut în braţe. Nu făceam nimic acasă, mama făcea tot. Şi acum e la fel, soţia se ocupă de absolut tot, nu ştiu dacă am plătit vreo factură în viaţa mea. Am fost răsfăţat. Şi când nu mai eşti în confortul de acasă, dai de greu. Nu eşti precum un croat, un sârb, care au fost construiţi ca nişte luptători"

Părinţii, cea mai mare problemă la nivel de copii şi juniori

"O mare problemă este şi la nivel de copii şi juniori. Pe lângă faptul că suferim din punct de vedere al antrenorilor, părinţii sunt cea mai mare problemă. Copilul lor e cel mai bun, cel mai tare, antrenorul are ceva cu el, are anumite afinităţi cu o parte dintre jucători, numai lucruri de genul ăsta. Nimeni nu îşi face autoanaliza, nimeni nu e obiectiv. Ok, poate sunt anumite cazuri, dar un antrenor nu are cum să nu bage cei mai buni jucători. Noi la CS Dinamo am schimbat contractele şi am introdus obiective de performanţă de la 14 ani. Pentru antrenori! Dacă nu performează, bonusul scade. Şi atunci, antrenorul respectiv nu vrea să îşi facă cea mai bună echipă? Noi avem o filozofie, se ocupă şi Marius Niculae de partea fizică. 

Ştii că eu ajung să văd copii la 15-16 ani cu probleme motrice, care nu ştiu să alerge? Noi avem un antrenament pe săptămână în care îi învăţăm pe cei mici să alerge. Le arătăm mişcările. 

Noi am ajuns fotbalişti jucând fotbal de dimineaţă până seara. Jucam pe străzi, aveam maidane, puneam 4 cărămizi şi jucam. Campionate între scări de bloc, între blocuri. Erau alte vremuri. Acolo s-a format tehnica!", a mai declarat fostul atacant al lui Dinamo la podcastul iAmŞtucan.  

CITEŞTE ŞI Răzvan Raţ vine cu cifre uluitoare: 0,002% dintre copiii care se apucă de fotbal ajung profesionişti

Antrenorul care l-a perfecţionat pe Dănciulescu

"Eu, Claudiu Niculescu, Augustin Chiriţă, Luţu, Burcă, noi am avut un antrenor care ne făcea să lucrăm tehnică individuală. Ion Pârvulescu. Numai jonglerii, dădeam la zid câte o jumătate de oră, o oră, şi cu stângul şi cu dreptul. Noi am avut mare noroc cu omul ăsta. Pe noi ne-a învăţat ABC-ul fotbalului. Ştiam şi noi să jucăm, dar ne-a dus la un nivel mult mai bun. Eu la 15 ani şi jumătate am semnat cu Electroputere, o echipă de prima divizie. Nu e puţin lucru", a completat Dănciulescu. 

CITEŞTE ŞI Antrenorii care ar trebui eliminaţi din fotbal. Adrian Mutu e categoric. "Fără niciun fel de discuţie"

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel