Jocurile Olimpice Cătălin Chirilă s-a revanşat în finala B la kaiac-canoe 1000 m la JO2024. A câştigat detaşat

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Cătălin Chirilă a ratat finala mare a concursului de 1000 m kaiac-canoe la Jocurile Olimpice, după ce a terminat pe locul 5 în semifinală, dar s-a revanşat în finala B, pe care a câştigat-o detaşat. 



Sportivul român Cătălin Chirilă a câştigat clar Finala B a probei de canoe simplu masculin pe 1.000 de metri, vineri, la Jocurile Olimpice de la Paris.

Chirilă a dominat cursa de la un capăt la altul şi s-a impus cu timpul de 3 min 47 sec 48/100, încheind pe locul al nouălea la general.

Chirilă, campion mondial în 2022 şi vicecampion mondial în 2023, s-a clasat pe locul al cincilea în semifinale şi a ratat accederea în Finala A (3 min 45 sec 78/100).

Canoistul român stabilise în serii un nou record olimpic, în 3 min 44 sec 75/100, doborât în semifinale de cehul Martin Fuksa (3:44.69).

Chirilă (26 ani) se clasase pe locul 11 la Tokyo în această probă, câştigată atunci de Isaquias Queiroz.

România nu a mai obţinut o medalie olimpică la kaiac-canoe de la Sydney, din 2000, când Florin Popescu şi Mitică Pricop câştigau două medalii la canoe dublu, aur la 1.000 metri şi bronz la 500 metri, scrie Agerpres.

Elisabeta Lipă îl încurajează pe Chirilă 

"Cătălin Chirilă a ocupat locul 1 în finala B a probei canoe simplu, cu timpul de 3:47.48. Din păcate, nu a fost o zi prea bună pentru sportivul nostru, acesta ratând calificarea în finala olimpică a probei de canoe simplu, 1000 m, clasându-se pe locul 5 în semifinală.

Știu că este greu de digerat acest eșec însă, din păcate, se întâmplă și astfel de surprize în cadrul marilor competiții. "Ai câștigat continuă, ai pierdut continuă". Pierre de Coubertin.Fruntea sus, Cătălin! Îți mulțumim oricum pentru toate medaliile aduse pentru națiunea noastră!", a scris Elisabeta Lipă pe Facebook. 

COSR: Nu există înfrângeri, există lecţii care trebuie înţelese şi descifrate

"Cătălin Chirilă, șocul și durerea din spatele unui eșec!De 52 de ani canoiștii români visează. De la victoria lui Ivan Patzaichin la Munchen 1972, celebra ediție de Jocuri când chiar și cu pagaea ruptă Ivan a vâslit cu inima pentru o victorie istorică, au fost zeci de sportivi care au sperat să-l urmeze. Deocamdată, Cătălin Chirilă își trece numele la Paris 2024 pe această listă, a visătorilor.

Doar doi români sunt campioni olimpici în acesată probă, Leon Rotman (aur la Melbourne 1956) și Ivan Patzaichin (aur la Munchen 1972). De 24 de ani România nu a mai luat aur la canoe, de la reușita băieților din canoea de dublu, Mitică Pricop și Florin Popescu, antrenați atunci de Ivan Patzaichin, aur la Sydney 2000. Vor mai trece alți 4 ani pentru acest vis.

Răbdarea va fi esențială.Presiunea va exista și în următorul ciclu olimpic. Trebuie doar transformată în paznic pentru performanță. Trebuie, Cătălin! Nu există înfrângeri, există lecții care trebuie înțelese și descifrate. Capul sus, Cătălin!", au transmis şi cei de la COSR. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel