Jocurile Olimpice Cătălin Chirilă s-a calificat în semifinalele probei de kaiac-canoe simplu, 1000 metri. A stabilit un nou record olimpic

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Cătălin Chirilă îşi confirmă statutul de favorit şi merge direct în semifinalele probei de 1000 m kaiac-canoe simplu. 



În serii, Cătălin Chirilă a început cursa pe locul al doilea, în spatele francezului Adrian Bart, dar a recuperat rapid diferenţa şi a reuşit să se menţină în top până la final. De altfel, Chirilă şi Bart şi-au spulberat adversarii, lăsându-i mult în urmă în seriile de calificări. 

Cătălin Chirilă şi-a câştigat seria cu timpul de 3 minute şi 44 secunde şi 75 de secunde, ceea ce înseamnă un nou record olimpic. 

A fost şi o eroare a graficii electronice de la Paris. După trecerea liniei de sosire, în dreptul lui Cătălin Chirilă a fost trecut steagul Braziliei. 

Expert Eurosport și sportiv în activitate, Theo Marecaux, crede că românul Cătălin Chirilă are șanse mari să câștige o medalie în proba C-1 1000m la canoe.

Cătălin Maxim Chirilă, în vârstă de 26 de ani, reprezintă România Jocurile Olimpice de la Paris. Legitimat la CSA Steaua București, Chirilă este campion mondial și european la C1-1000 m și vicecampion mondial C1-500 m. El a participat și la ediția trecută a Jocurilor Olimpice de vară, la cursa C2-1000m, unde a obținut locul 5.

Marecauz crede că Chirilă are toate șansele să câștige o medalie la această probă: „A câștigat în urmă cu două ediții la Campionatele Mondiale din 2022 la această probă, în Canada. A fost o cursă grozavă atunci! A fost al doilea și la Campionatele Mondiale din 2023, ceea ce ne oferă o indicație nouă fiindcă a fost ultima competiție importantă la care sportivii au concurat.

Au mai fost etape de Cupă Mondială, dar la ele nu au participat toți favoriții. Deci dacă ne uităm ca repere la Campionatele Mondiale din 2022 și 2023, da, are o șansă reală. E vorba de Jocurile Olimpice, deci putem să ne așteptăm și la surprize, dar are toate șansele să câștige cursa. Cred că va fi o luptă grozavă.”, a mai spus Theo Marecaux.

"Îmi doresc să nu fiu un simplu participant, îmi doresc o medalie"

Cătălin Chirilă nu vrea să se întoarcă de la Paris cu mâna goală, ci cu o medalie la gât. 

"Nu-mi place deloc cum sună "participare la Jocurile Olimpice". Îmi doresc foarte mult să nu fiu un simplu participant, îmi doresc să obțin o medalie. Am mai spus-o și cred că o voi repeta, nu doar cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris, o voi repeta atâta timp cât voi face sport: orice medalie la Jocurile Olimpice este foarte importantă.

Cu siguranță, dacă va fi aur sau va fi bronz, mă voi bucura în egală măsură. Gândiți-vă la sportivul care vine pe locul 4 într-o cursă de 1000 de metri. Poate fi la... eu știu, o sutime de cel de pe locul 3 și pierde medalia. Nu cred că acel sportiv de pe locul 4 vâslește mai încet decât cel de pe locul 3 și de aceea nu-i se cuvine acea medalie.

Despre asta este sportul. Este despre o luptă, despre o bătălie dintr-o întreagă luptă, dintr-un întreg război, să spunem, într-o carieră. Și mă gândesc la bucuria celui de pe locul 3 care reușește să se agațe de o medalie", a mai declarat Chirilă.

La finalul anului 2023, Cătălin Chirilă a fost desemnat pentru al doilea an consecutiv cel mai bun sportiv de la Federaţia Română de Kaiac-Canoe, după ce a cucerit în 2023 două medalii (un aur şi un argint) la Mondiale, unde a obţinut şi calificarea olimpică, şi o medalie de argint la Jocurile Europene.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel