Cătălin Chirilă a terminat prima semifinală a probei de 1000 m kaiac-canoe pe locul 5 şi nu s-a calificat în marea finală, după ce în seriile de calificare a stabilit un nou record olimpic.
Sportivul român Cătălin Chirilă a ratat calificarea în Finala A a probei de canoe simplu masculin pe 1.000 de metri, vineri, la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce s-a clasat pe locul al cincilea în semifinale.
Chirilă, campion mondial în 2022 şi vicecampion mondial în 2023, care stabilise în serii un nou record olimpic, în 3 min 44 sec 75/100, a fost înregistrat acum în 3 min 45 sec 78/100, urmând să evolueze în Finala B.
Doar primii patru clasaţi în această semifinală s-au calificat în lupta pentru medalii, germanul Sebastian Brendel (3:44.78), brazilianul Isaquias Queiroz (3:44.80), polonezul Wiktor Glazunow (3:45.30) şi italianul Carlo Tacchini (3:45.42), scrie Agerpres.
Finala B este programată tot vineri, de la ora 14:40, iar Finala A va avea loc de la ora 14:50.
Chirilă, campion mondial în 2022 şi vicecampion mondial în 2023, a fost înregistrat în serii cu timpul 3 min 44 sec 75/100.
Vechea performanţă olimpică aparţinea spaniolului David Cal şi fusese stabilită în 2004, la Atena - 3 min 46 sec 20/100.
Înainte de semifinală, Chirilă aprecia că va fi dificil să dispute două curse în aceeaşi zi.
"Pentru mine va fi diferit, nu am mai vâslit două curse la distanță de două ore. Ultima a fost la Tokyo, în dublu. Mă gândesc că pentru toți adversarii e la fel. Îmi place să cred că am rezistența mai mare decât ceilalți și mă rog la Dumnezeu să mă țină la fel de proaspăt înainte de cursă, pentru că asta este cel mai important. Tactica este sfântă pentru orice sportiv, e nevoie de acea cumpătare, pe care nu am avut-o la cursa asta”, a mai spus acesta.
"Acum mă simt mai bine, mi-am mai revenit, dar dacă mă întrebați imediat după linia de finiș, cred că eram un pic mai obosit. A fost o cursă destul de intensă, pentru că adversarul meu a jucat cu toate cărțile. Cel puțin așa îl cunosc, îi place să facă o primă jumătate foarte puternică, dar eu mă bazez pe tactica pe care o abordez și pot să îl întrec oricând. Și s-a văzut și astăzi.
Tactica se poate schimba în funcție de adversar și asta am plătit eu astăzi, am schimbat-o raportându-mă la francez. Nu am vrut să îl las foarte în față, tocmai pentru a nu-i oferi confortul psihologic de care avea nevoie și am declanșat ceva mai devreme acel finiș. Au fost ceva valuri pe la mijlocul cursei și nu cred că erau provocate de vânt, ci mai degrabă de șalupele care se plimbă pe partea adiacentă și m-au încurcat puțin. Însă nu doar pentru mine au fost valuri. Sunt sigur că în semifinală și finală nu vor mai fi acele valuri, acolo totul este mult mai strict și voi putea aborda cursa mult mai bine”, a mai spus Chirilă.
Haltere
20:30 categoria 71 kg feminin: Loredana Toma
Lupte
12:30 categoria 62 kg libere, feminin - optimi: *Kriszta Tunde Incze - Sakura Motoki
13:50 categoria 62 kg libere, feminin - sferturi: Kriszta Tunde Incze (dacă se califică)
20:05 categoria 62 kg libere, feminin - semifinală: Kriszta Tunde Incze (dacă se califică)
* al zecelea meci de pe salteaua B
Delegaţia Statelor Unite este în continuare lider în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, după întrecerile de joi, a 13-a zi oficială de competiţii, în timp ce România se menţine pe locul 14, scrie Agerpres.
Americanii totalizează 30 de medalii de aur, 38 de argint şi 35 de bronz, fiind urmaţi de China (29-25-19) şi de Australia (18-14-13) etc.
România are opt medalii la JO 2024, trei de aur, patru de argint şi una de bronz. Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu), argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg, iar bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber.