Fotbal Care este prima echipă românească participantă în cupele europene

Data publicării:
Teren de fotbal. Foto: Pexels.com
Teren de fotbal. Foto: Pexels.com

Partida s-a desfășurat la 26 august 1956.



În 1955, Dinamo a reușit să cucerească pentru prima dată titlul de campioană. În toamna anului 1956, echipa şi-a făcut debutul în Cupa Campionilor Europeni, o competiție nou-înființată din urmă cu un an, devenind astfel prima echipă din România care a participat în competițiile europene. În meciul de debut desfășurat la 26 august 1956, în fața unei audiențe de 32.000 de spectatori, Dinamo a învins echipa Galatasaray cu scorul de 3-1. Mai târziu, Dinamo a pierdut meciul de la Istanbul cu scorul de 1-2, dar s-a calificat în turul următor. În acel an, Dinamo a pierdut titlul național și a intrat într-un declin până în 1959, când a reușit să câștige din nou titlul de campioană. Pe de altă parte, echipa a triumfat în Cupa României, învingând echipa Minerul Baia Mare cu scorul de 4-0. În 1961, Dinamo a ocupat locul al doilea în clasament., transmit cei de la Dinamo pe site-ul clubului, la secţiunea dedicată istoriei iubitei echipe de fotbal.

Dinamo a luat naştere în 1948

Dinamo a luat naștere în mai 1948 când Unirea Tricolor București, o echipă din prima ligă, care fusese preluată în luna ianuarie a aceluiași an de către Ministerul Afacerilor Interne, a fuzionat cu Ciocanul București (fostă Maccabi București) din Divizia A. Până la încheierea acelui sezon, cele două echipe din prima ligă erau cunoscute sub numele de Dinamo A (Ciocanul) și Dinamo B (Unirea). După terminarea sezonului, Dinamo B a retrogradat, iar după un an, când a revenit în Divizia A, a fost mutată la Brașov, apoi la Cluj-Napoca și, în cele din urmă, la Bacău, stabilind astfel bazele echipei FCM Bacău din viitor.

"În perioada cuprinsă între anii ’81 și ’89, echipa de fotbal Dinamo București a avut un parcurs impresionant. În Cupa UEFA, au obținut victorii notabile împotriva unor echipe precum Levski Spartak Sofia și Inter Milano. În campionatul național, au câștigat titluri importante și au reușit să ajungă în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, unde s-au confruntat cu puternice formații precum Liverpool FC și Aston Villa. De asemenea, au adăugat în palmaresul lor și Cupa României, iar în competițiile europene au avut prestații remarcabile. Dinamo București a fost o forță de luat în calcul în această perioadă, obținând rezultate remarcabile atât pe plan intern, cât și în arena internațională", se mai arată pe site.

dcsport Team | Categorie: Fotbal
Tagurile articolului: cupe europene dinamo




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel