Sporturi Cantonamentul ca stil de viață. Drumul spre marea performanţă nu începe acasă

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
EXCLUSIV
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels

Gabriela Szabo atenţionează sportivii care vor să facă pasul spre marea performanţă că nu pot privi sportul doar ca pe o cale de a câştiga medalii. 



"Sportul de mare performanţă trebuie privit nu numai din perspectiva rezultatelor şi a medaliilor. Este o meserie în sine, cu un program destul de spartan de viaţă. Gândiţi-vă că sportul de mare performanţă şi sportul de excelenţă nu poate fi făcut acasă. Implică să stai în cantonament câteva luni pe an. Noi eram sportivi care stăteam 10 luni pe an în cantonament. Pentru că viaţa sportivului trebuie monitorizată, de când se trezeşte şi până adoarme. 

Există medic, care vine şi vede dacă sportivul s-a odihnit, există alimentaţie care trebuie controlată, lucru care ţine tot de medicul lotului naţional. După care intervin antrenamentele, refacerea. Cine face refacerea, cum se face? 

Viaţa unui sportiv de asemenea nivel este un laborator în sine. Nu poţi face asta acasă. E exclus. Trebuie să cunoşti parte de fiziologie a efortului, ce alimente sunt necesare, cât de repede se reface organismul, cum se refac depozitele de energie pentru ca a doua zi organismul să fie în formă", a declarat Gabriela Szabo. 

David Popovici, o excepţie 

Mama lui David Popovici a făcut cursuri de profil, astfel încât să se poată ocupa de nutriţia sportivului. Gabriela Szabo spune, însă, că aceasta este doar o excepţie. 

"Este un caz fericit, dar câţi dintre părinţii noştri au studii sau au pregătire în nutriţia unui sportiv de mare performanţă? Sunt foarte puţini. Mama lui David este de admirat şi de apreciat că a simţit să facă asemenea cursuri pentru a ajuta copilul să progreseze", a mai completat fosta mare atletă. 

Youtube video image

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Sporturi





pixel