Jocurile Olimpice Când va fi Satul Olimpic din Franța locuit și ce decizie au luat oficialii în privința cercurilor olimpice

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Jocurile Olimpice de la Paris au avut loc în perioada 26 iulie - 11 august, iar cele Paralimpice s-au desfășurat între 28 august și 8 septembrie.



Demontarea instalațiilor sportive de la Jocurile Olimpice și Paralimpice, în special cele din centrul Parisului, ar trebui să se desfășoare până la „finalul lunii octombrie”, a anunțat, marți, Edouard Donnelly, directorul executiv al Comitetului de organizare, citat de AFP.

Unele instalații au început să fie demontate în noaptea de 26 spre 27 iulie, după ceremonia de deschidere inedită a Jocurilor Olimpice, desfășurată pe Sena. Mobilier stradal, cabluri, corpuri de iluminat, tribune... „sunt demontate invers de felul în care au fost montate”, aexplicat oficialul.

Anumite situri, precum cel de mountain bike, de la Elancourt, cel de golf de la Saint-Quentin-en-Yvelynes, sau stadionul de la Lille, care a găzduit meciuri de baschet și handbal, au rămas neschimbate.

În centrul Parisului, lucrările vor fi „eșalonate în septembrie și octombrie”. Christophe Rosa, delegat general adjunct al JO din partea primăriei capitalei, a explicat că avut loc o „fază de recondiționare”, precum remontarea stâlpilor de iluminat în Place de la Concorde sau reînsămânțarea gazonului de la Trocadero.

În Place de la Concorde, care a găzduit ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, după sporturile urbane olimpice, „până la începutul lunii octombrie vor fi retrase instalațiile din jumătatea vestică”, iar partea de est „va fi demontată până la finalul lunii octombrie, a precizat Edouard Donnelly.

Podul Alexandre III „va fi eliberat până la finalul lui septembrie”. La Versailles, unde a fost situl pentru echitație, lucrările vor dura până în primăvara anului viitor. După ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice, Stade de France va fi pregătit pentru concertul ce va fi
susținut Mylene Farmer, pe 27 septembrie.

Întrebat despre data la care vor fi demontate inele olimpice de pe Turnul Eiffel, care ar putea fi înlocuite cu o versiune mai ușoară, Rosaa precizat că este „aproape de a ajunge la un acord cu CIO și ArcelorMittal”.

De anul viitor, Satul Olimpic va fi locuit

Noul director executiv al Solideo (societatea însărcinată cu efectuarea lucrărilor olimpice), Yann Krysinski, a a amintit că Satul Olimpic va găzdui primii săi locuitori „la finalul anului 2025”. Elevii colegiului Dora Maar, situat în fața Satului Olimpic, vor putea reveni în sediul lor „săptămâna viitoare”, a mai precizat Krysinski.

Primii locuitori ai Satului media de la Dugny (Seine-Saint-Denis) vor sosi „în primul trimestru din 2025” Construcția celor 500 de locuințe din a doua tranșă a acestui sat „va demara în 2025”, urmând ca acestea să fie livrate în 2027.

În ceea ce privește Comitetul de organizare Paris-2024, care a ajuns la peste 4.000 de salariați în această vară, o primă parte, de 1.500-2.000 de persoane, este pe punctul de a pleca, iar cheile sediului din Saint-Denis vor fi predate „la finalul lunii septembrie”, pentru un sediu mai redus în al 18-lea arondisment al Parisului.

Jocurile Olimpice de la Paris au avut loc între 26 iulie și 11 august, iar cele Paralimpice s-au desfășurat între 28 august și 8 septembrie, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel