Jocurile Olimpice Campioni uitaţi. Ecaterina Szabo, lăsată pe dinafară la JO2024. "Este dureros" / Video

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Ecaterina Szabo, multiplă medaliată olimpică pentru România, a fost uitată la Jocurile Olimpice de la Paris. 



Într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi, Ecaterina Szabo a povestit că, deşi a avut promisiuni că va primi bilete sau acreditări la competiţiile de la JO2024, a rămas pe dinafară. 

"Locuiesc la 3 ore şi 20 de minute de Paris. Am încercat şi încerc pe propriile mele puteri să particip la Jocurile Olimpice. O spun foarte deschis, am avut promisiuni din toate punctele de vedere, şi de acasă şi din Franţa, şi m-am trezit fără niciun bilet, fără nicio acreditare, fără nimic. Deci la gimnastică am fost fiindcă o prietenă mi-a făcut o invitaţie. Şi mă duc la finala pe aparate datorită copiilor mei care mi-au făcut cadou bilet, pentru cei 40 de ani trecuţi de la performanţa mea de la Olimpiadă. Atât! Este dureros!", a declarat Ecaterina Szabo. 

CITEŞTE ŞI Val de apreciere a străinilor la adresa echipei feminine de gimnastică a României: „Bine ați revenit!”

Ecaterina Szabo a câştigat patru titluri olimpice la Jocurile Olimpice 1984, de la Los Angeles. Aceasta a câştigat medaliile de aur cu echipa, apoi la sărituri, bârnă şi la sol, şi a fost foarte aproape de un al cincilea titlu olimpic, la individual compus, însă a luat doar argintul. 

CITEŞTE ŞI Sabrina Voinea, după finala pe echipe la gimnastică: Am demonstrat că suntem bune

Cine este Ecaterina Szabo 

A început gimnastica la vârsta de șase ani la Liceul cu Program de Gimnastică din Onești, sub îndrumarea antrenorilor Mihai Agoston și Maria Cosma. S-a pregătit apoi la CSS Cetate Deva cu antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma și Octavian Bellu. Debutul său pe plan internațional a avut loc în 1980, la Campionatele Europene (CE) de juniori de la Lyon unde a cucerit patru medalii de aur, la individual compus, sărituri, bârnă și sol, conform COSR.

La senioare a debutat în 1983, la CE de la Goeteborg, unde a cucerit două titluri, la paralele și sol, o medalie de argint la sărituri și una de bronz la individual compus. În același an, la CM de la Budapesta, a cucerit titlul la sol, argintul la sărituri, paralele și la echipe și medalia de bronz la individual compus.

Cele mai bune rezultate din cariera sportivă le-a obținut la JO de la Los Angeles, unde a cucerit patru titluri olimpice, cu echipa, la sărituri, bârnă și sol și medalia de argint la individual compus.

În întreaga carieră a cucerit 28 de medalii, dintre care 15 de aur.
    
După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor de gimnastică, din 1992 activând în Germania și Franța, și arbitru internațional.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul național Pentru Merit în grad de cavaler. A fost inclusă în Hall of Fame (Oklahoma).

CITEŞTE ŞI Nadia Comăneci: "Mândră de Performanțele Gimnastelor Românce în Competiția Olimpică!"

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel