Stiri Campionatul Mondial de Oină ar putea fi organizat în 2024, pentru prima dată în istorie

Data publicării:
Facebook Federaţia Română de Oină
Facebook Federaţia Română de Oină

Prima ediţie a unui Campionat Mondial de Oină ar putea avea loc în 2024, anunţă Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină. 



Preşedintele Federaţiei Române de Oină, Nicolae Dobre, a declarat, vineri, la Sala Dinamo, cu ocazia disputării în premieră a unui turneu internaţional, la care au participat selecţionate din România, Nepal şi Republica Moldova, că speră ca anul viitor să aibă loc primul Campionat Mondial de oină, cu participarea a 5-6 echipe.

"Pentru noi înseamnă foarte mult organizarea acestui turneu, am pregătit de ani de zile acest eveniment. Poate la prima vedere, cu doar două ţări participante în afară de România, pare puţin, dar să ştiţi că este greu să aduci delegaţia Nepalului de la peste 10.000 de km, şi să-i faci şi să joace oină acolo. Pentru că nu au venit doar în plimbare, au mai fost o dată aici, au învăţat regulile jocului. Sunt şi alte ţări care şi-au manifestat disponibilitatea de a practica acest sport, avem Pakistanul, unde s-a constituit o asociaţie, avem India, Anglia, şi am fost sunat de o persoană care vrea să facă o echipă de oină la Paris. Nu ne oprim aici, avem o invitaţie ca la sfârşitul acestei luni să fim prezenţi cu echipele României în India şi Nepal, pentru a participa la competiţiile de acolo şi vor participa mai multe ţări din zonă. Cred că oina are nevoie de un astfel de eveniment. România poate să câştige dacă vom face paşi importanţi ca astăzi, pentru că sper ca în scurt timp să avem un campionat mondial. Chiar dacă cu o participare redusă, sper ca anul viitor să avem un Campionat Mondial cu cinci-şase echipe. Şi, chiar dacă nu va putea fi organizat în România din cauza problemelor financiare, în afara graniţelor ţării, unde să ne deplasăm noi", a declarat Dobre, citat de Agerpres.

România ar câştiga şi dacă nu ar lua trofeul

Oficialul FRO a precizat că România ar avea de câştigat la capitolul imagine chiar şi în condiţiile în care Cupa Mondială nu ar fi câştigată de naţionala ţării noastre.

"Nu înfiinţezi un sport pentru a câştiga întotdeauna. Din contră, trebuie să fii mândru întotdeauna, indiferent de ce se va întâmpla ulterior, că este sportul tău, românesc. Indiferent de cineva câştiga o posibilă Cupă Mondială. Se va putea spune a câştigat Cupa Mondială la oină, un sport care la bază a fost românesc. Aici trebuie să fie mândria noastră. Cred că o evoluţie liniară a României în sus, care să câştige toate competiţiile de oină nu ar fi benefică nici pentru noi. Cred că întotdeauna ai nevoie şi de suişuri şi de coborâşuri, pentru că aşa este în sport. Noi ar trebui să fim mândri că avem oportunitatea de a impune un sport la nivel mondial. Este foarte important să avem adversari puternici pentru că aşa te perfecţionezi şi tu", a adăugat Nicolae Dobre.

El a explicat că, pentru a extinde perioada de practicare a oinei, au fost introduse două noi variante, în 6 jucători, care se dispută în sală, şi în 8 jucători, pe plajă: "Pentru că se juca doar în aer liber, oina era un sport sezonier, având în vedere temperaturile mici din România în iarnă. Prin introducerea variantei de oină în 6, am încercat să ducem oina ca desfăşurare pe întreaga perioada anului. Şi am mai făcut o variantă de oină în opt, pe plajă, care este foarte spectaculoasă".

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel