Fotbal international Bordeaux, echipa lui Alexi Pitu, nevoită să renunţe la statutul de club profesionist

Data publicării:
Facebook Girondins Bordeaux
Facebook Girondins Bordeaux

Girondins Bordeaux a intrat în faliment, iar acum primeşte încă o lovitură. Va trebui să renunţe la statutul de club profesionist. 



Clubul Girondins Bordeaux, retrogradat în National, liga a treia franceză de fotbal, a renunţat joi la statutul profesionist obţinut în 1937, decizie care va avea consecinţe dezastruoase, potrivit primarului oraşului Pierre Hurmic, care deplânge în mod deosebit închiderea centrului de antrenament, scrie AFP.

Într-un comunicat de presă publicat joi seară, clubul, care terminase pe locul 12 în Ligue 2, dar a fost sancţionat cu retrogradarea pentru problemele financiare, a indicat că s-a plasat în faliment, marţi, la Tribunalul Comercial, pentru a începe restructurarea necesară, ceea ce va avea drept rezultat foarte curând deschiderea procedurilor colective care vor duce automat la pierderea statutului profesionist al clubului.

Odată cu începerea sezonului din National, la jumătatea lunii august, clubul a preferat să renunţe la solicitarea menţinerii statutului de club profesionist, pentru că în caz contrar ar fi trebuit să se prezinte din nou în faţa DNCG (Direcţia Naţională de Control de Gestiune) cu un buget care nu corespundea realităţii (sale) viitoare (...), ceea ce ar fi putut duce la sancţiuni suplimentare grele.

Bordeaux are 6 titluri în palmares



Bordeaux, cu şase titluri naţionale în palmares, club la care evoluează românul Alexi Pitu, spera să-şi păstreze statutul profesionist şi, prin urmare, centrul său de pregătire, dacă ar fi autorizat să revină în National, o divizie hibridă în care pot juca cluburi profesioniste şi amatoare.

Însă conducerea clubului, care speră că instanţa comercială va favoriza recuperarea judiciară în detrimentul unei lichidări pur şi simplu, a preferat, se pare, să şteargă contractele în vigoare din cauza dificultăţilor clubului, care avea nevoie de 40 de milioane de euro pentru a-şi reface conturile şi a finaliza un buget pentru sezonul 2024/2025 din Ligue 2.

Din cauza problemelor financiare cronice, Girondins fusese deja retrogradată administrativ în 2021 (din Ligue 1 în Ligue 2) şi în 2022 (de la L2 la National), înainte de a fi salvată în ultimul moment. Dar în această vară, patronul clubului, Gerard Lopez, a refuzat să bage mâna în buzunar după ce a investit aproape 60 de milioane de euro alături de asociaţii săi începând cu 2021.

Abandonarea statutului profesionist va avea consecinţe dezastruoase, în primul rând, dispariţia centrului de antrenament, a spus primarul ecologist, care susţine că alte opţiuni au fost şi ar mai fi posibile pentru salvarea clubului. Dacă actuala guvernare nu mai are resursele, mijloacele, dorinţa de a apăra energic supravieţuirea clubului vechi de un secol, atunci trebuie să sufere toate consecinţele.

Lizarazu, "dezgustat"



De asemenea, rămâne de văzut în ce divizie va reveni clubul la care au strălucit Alain Giresse, Jean Tigana, Zinedine Zidane şi Bixente Lizarazu, o eventuală retrogradare suplimentară fiind prevăzută în regulamente în cazul redresării judiciare.

Sunt dezgustat ca toţi cei care iubesc acest club, a reacţionat Bixente Lizarazu, campion mondial în 1998, pe Instagram. Dar ceea ce se întâmplă este, din păcate, consecinţa managementului sportiv şi financiar dezastruos de mulţi ani. De la sosirea lui Gerard Lopez, acest lucru este dincolo de înţelegere şi încăpăţânare. Acest domn trebuie să dispară din Bordeaux şi din dragul nostru Sud-Est, a mai spus Lizarazu, conform Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal international




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel