Jocurile Olimpice Aurul olimpic la box aduce şi premii consistente în bani. Suma pe care ar putea să o câştige Lăcrămioara Perijoc, dacă va cuceri Parisul

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Federaţia Internaţională de Box a decis să premieze sportivii care obţin medalii de aur la Jocurile Olimpice în acest an. Astfel, Lăcrămioara Perijoc, singura reprezentantă a României la box, ar putea încasa un bonus financiar consistent dacă obţine aurul olimpic. 



Federaţia internaţională de box amator (IBA) a decis să imite exemplul World Athletics şi a promis miercuri că va acorda premii generoase tuturor medaliaţilor săi la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, cuprinse între 25.000 şi 100.000 de dolari, scrie AFP.

World Athletics a promis în aprilie că va premia cu câte 50.000 dolari medaliile de aur cucerite de atleţi la JO 2024, urmând ca de la JO 2028 să fie oferite premii tuturor medaliaţilor.

Prezidată de rusul Umar Kremlev şi susţinută de grupul Gazprom, IBA a plusat încă de la Paris cu premii uriaşe, atât pentru medaliaţi, cât şi pentru cei care ating sferturile de finală.

Medalia olimpică de aur va fi recompensată la Paris cu 100.000 de dolari, cea de argint cu 50.000 de dolari şi cea de bronz cu 25.000 de dolari. Sportivul va primi însă jumătate din sumă, iar cealaltă jumătate se împarte în jumătate între antrenor şi federaţia naţională. Pugiliştii care se califică în sferturi vor pleca acasă cu cecuri de 10.000 de dolari.

Fondul total de premiere promis de IBA se ridică astfel la 3,1 milioane de dolari, care vor fi distribuiţi la peste 100 de pugilişti, a precizat Umar Kremlev într-un comunicat.

Fondul de premiere de la box îl depăşeşte pe cel propus de World Athletics (2,4 milioane de dolari), deşi IBA nu va organiza turneul olimpic de la Paris, aşa cum s-a întâmplat şi la Tokyo 2020, fiind în plus exclusă de Comitetul Internaţional Olimpic.

CIO a suspendat în iunie 2019 recunoaşterea olimpică a IBA, din cauza scandalurilor din arbitraj, a datoriilor mari şi a problemelor de guvernanţă, forul internaţional de box fiind condus la un moment dat de un preşedinte pe care SUA îl considera unul dintre liderii crimei organizare uzbece.

Deşi IBA a făcut anumiţi paşi pentru rezolvarea problemelor sale, CIO le consideră insuficiente şi i-a retras recunoaşterea olimpică în iunie 2023, lăsând în suspans prezenţa boxului în programul JO 2028 de la Los Angeles.

Între timp a apărut o organizaţie paralelă, World Boxing, lansată la o iniţiativă a Statelor Unite, care a început discuţiile cu CIO pentru a prelua rolul IBA, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel