Primii sportivi care vor purta torţa olimpică au fost anunţaţi.
Ciclism la Mont Saint-Michel, călărie pe Omaha Beach şi prezenţa unor sportivi renumiţi: siturile şi primii căpitani ai ştafetelor colective ale traseului flăcării olimpice şi paralimpice pentru Jocurile de la Paris 2024 au fost dezvăluite miercuri, informează AFP şi Reuters.
Fiecare dintre aceste ştafete colective va participa la plimbări sau demonstraţii în mai multe oraşe din Franţa, dar şi în locuri "neobişnuite" sau "spectaculoase", potrivit organizatorilor.
Este cazul unei ştafete colective de scrimă care va efectua o reprezentaţie la Lascaux IV, sit celebru pentru picturile sale rupestre, în departamentul Dordogne (sud-vest), sau cel al unei ştafete de alpinism care va merge spre faleza de la Sisteron (sud-est) în luna mai.
Mai multe locuri istorice din nord-vest, precum Mont Saint-Michel, Les Sables d'Olonne sau Omaha Beach, faimoasa plajă a debarcării din Normandia, vor fi "locul de joacă" pentru reprezentanţii ciclismului, navigaţiei şi călăriei, scrie Agerpres.
În altă ordine de idei, Teahupo'o, în Tahiti, locul ales pentru evenimentele de surfing şi în centrul controverselor legate de proiectul construirii unui turn din aluminiu pentru arbitri, va găzdui ştafeta colectivă a acestei discipline în luna iunie.
Mai mult 3.000 de purtători vor lua parte la ştafetele colective ale flăcării olimpice, din 8 mai până pe 26 iulie, şi paralimpice în perioada 25-28 august.
În total, au fost anunţaţi căpitanii şi siturile a 69 de ştafete, fiecare alcătuită din 24 de persoane.
Astfel, Camille Lacourt, de cinci ori campion mondial de nataţie, va ghida ştafeta de înot pe 19 iulie la Sarcelles, în suburbiile Parisului. Câteva zile mai târziu, Pascal Gentil, campion de Taekwondo, va fi la Gennevilliers, tot lângă Paris.
Vor fi şi câţiva campioni olimpici, ca Laura Flessel în calitate de căpitan al ştafetei de scrimă pe 15 iunie în Guadelupa.
Şase ştafete colective vor fi prezente pe traseul flăcării paralimpice. La fiecare dintre ele vor participa voluntari, tineri sportivi paralimpici, îngrijitori sau membri ai unor asociaţii. De asemenea, sportul paralimpic va fi evidenţiat şi pe traseul flăcării olimpice.
Acesta din urmă va traversa Franţa timp de 80 de zile pe aproape 12.000 de kilometri începând cu 8 mai.
Vor exista 10.000 de purtători ai flăcării olimpice, care va fi aprinsă pe 16 aprilie în Grecia, ajungând cu vasul "Belem" pe 8 mai la Marsilia, după care va traversa peste 400 de oraşe şi cinci teritorii de peste mări şi va sosi la Paris pe 26 iulie.
Numele "purtătorilor individuali ai torţei" vor fi anunţate luni, au indicat organizatorii JO 2024.
Grecul Stefanos Douskos, medaliat cu aur la canotaj la JO de la Tokyo, va fi primul purtător al torţei olimpice pentru Jocurile de la Paris.
Pe 16 aprilie, flacăra olimpică va fi aprinsă în Grecia la Olimpia, locul de naştere al Jocurilor antice, într-o ceremonie tradiţională cu o actriţă care interpretează o mare preoteasă ce aprinde torţa folosind o oglindă parabolică şi soarele.
Marea preoteasă îi va preda flacăra lui Douskos, la marginea vechiului stadion olimpic din Olympia.
După o ştafetă de 11 zile pe teritoriul Greciei continentale şi a şapte dintre insulele acesteia, cu ajutorul a 600 de purtători de torţe, flacăra va fi predată organizatorilor Jocurilor de la Paris la Atena pe 26 aprilie. Ultimul său purtător în Grecia va fi poloistul Ioannis Fountoulis, medaliat cu argint la JO.
Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc între 26 iulie şi 11 august.