Jocurile Olimpice Arbitrul român de polo pe apă Adrian Alexandrescu iese la atac împotriva World Aquatics. "S-au făcut jocurile ca eu să nu prind finala"

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Este scandal după Jocurile Olimpice. Arbitrul de polo pe apă Adrian Alexandrescu a oficiat 8 partide la JO2024, însă a fost apoi oprit de la delegări. Acum, românul iese la atac împotriva World Aquatics. În plus, acesta a decis să se retragă din activitate. 



Pentru Adrian Alexandrescu, JO2024 a fost a patra ediţie consecutivă a Olimpiadei la care a participat. Acesta a oficiat opt partide în turneul de polo, trei în competiţia feminină şi cinci în cea masculină, iar prestaţiile sale îl creditau ca favorit în una dintre finale. Cu toate astea, sfertul de finală dintre Italia şi Ungaria, câştigat de maghiari la loviturile de departajare, a fost ultimul meci la care a fost delegat românul. 

În momentul în care italienii au marcat golul de 3-3, s-a declanşat un scandal care a dus la excluderea lui Adrian Alexandrescu de la delegări. Golul italienilor a fost anulat de VAR pe motiv de brutalitate. Decizia a fost luată de muntenegreanul Veselin Miskovic, colegul lui Alexandrescu la acel meci. Calitatea slabă a VAR-ului, dar şi lipsa de experienţă a lui Miskovic, au dus la anularea greşită a golului. În loc de 3-3, Ungaria a făcut 2-4, iar Codemi, de la italieni, a fost eliminat 4 minute. Chiar dacă Italia a revenit, iar calificarea s-a decis la loviturile de departajare, italienii au depus memorii şi au continuat scandalul. Miskovic a fost suspendat, în timp ce Adrian Alexandrescu nu a mai fost delegat la nicio partidă. 

"Unde a fost greșeala mea? Eu nu am fost suspendat. Toată lumea a trăit cu impresia asta datorită lipsei de comunicare a World Aquatics. Nu aveam cum să influențez decizia colegului meu. Nu mă simt vinovat cu absolut nimic de ceea ce s-a întâmplat în timpul meciului și a analizei VAR. Am urmat întocmai protocolul stabilit pentru astfel de situații. Am cerut explicații ulterioare la oficialii World Aquatics și mi s-a spus că nu am mai fost delegat pentru a mă proteja. Ce protecție, de ce să fiu protejat? Am avut meciuri foarte bune până atunci și simt că s-au făcut jocurile ca eu să nu prind finala. Sunt foarte mândru de tot ce am realizat la această ediție a Jocurilor Olimpice. Am fost într-o formă foarte bună recunoscută de toți cei care contează în acest fenomen, antrenori, jucători, delegați, colegi arbitri. Sunt sigur că în clasamentul calificativelor oficiale date de delegații World Aquatics am fost în top 3. Ce este adevărat și îmi cer scuze este expresia folosită, „nu opriți jocul pentru fiecare rahat” (n.r. – spusă în engleză), care s-a auzit live. A fost într-un moment în care comunicarea publică în căști trebuia să fie oprită, iar între noi ne mai permitem și astfel de expresii. Dorința mea era să nu fie fragmentat jocul, să fie mai dinamic”, a declarat Adrian Alexandrescu pentru bihon.ro

Adrian Alexandrescu renunţă la cariera internaţională 

"Am o întrebare. Eu am fost oprit să mai oficiez la meciuri, dar delegatul de la meciul nostru de ce nu a dat sugestii dacă a văzut că decizia nu este ok? Regulamentar putea face acest lucru. Eu am arbitrat pe partea opusă, colegul meu a luat decizia și după ce a revăzut faza la VAR. Conform protocolului nu aveam voie să mă duc pe partea cealaltă dacă nu sunt chemat. Nu fug de responsabilitate, dar asta este realitatea. Este a doua ediție a Jocurilor Olimpice la care mi se face o nedreptate și e prea mult. Am luat decizia să renunț la cariera de arbitru internațional. Nu pot să continui să lucrez cu niște oameni care n-au avut reacție la tot felul de minciuni propagate pe niște site-uri. Nu să mă apere, ci să se spună adevărul. Se pare că mai nou în World Aquatics primează alte principii decât corectitudinea, integritatea, onestitatea și fair-play-ul”, a mai spus Alexandrescu. 

În cei 14 ani de carieră, Alexandrescu a arbitrat zeci de finale mari și mici la competiții importante, care vorbesc de la sine despre valoarea la care a ajuns. Între acestea se detașează cea feminină de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, cele trei de Campionat Mondial (2012 – tineret, 2017, 2023 – arbitru VAR), patru de Campionat European (2014, 2018, 2020, 2022), cele 6 de Champions League (2016, 2017, 2018, 2019, 2021, 2024), una la Campionatul Asiei (2016) și cele 7 de World League (2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 20121) competiție care oferă premii substanțiale în bani pentru echipele de pe podium. A ținut cursuri de arbitraj în America de Nord, America de Sud, Asia, Australia, Europa și Africa, în țări precum Brazilia, Australia, SUA, Georgia, China, Japonia, Croaţia, Italia, România sau Egipt.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel