Jocurile Olimpice Apar reacții după scandalul care le implică pe gimnastele din România: „Nu mai contăm în fața americanilor”

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Gimnastele Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea sunt susținute de opinia publică, dar și de mai multe persoane publice, după controversa iscată în jurul concursului la sol, din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris.



Eduard Novák: „Ana era îndreptățită să primească medalia de bronz la Jocurile Olimpice”

Fostul ministru al Sportului, Eduard Novák, a reacționat la scandalul momentului în care sunt implicate gimnastele române, Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea.

Sportivele au luat startul în finala probei la sol, luni, clasându-se pe locul 4, respectiv pe locul 5. Dacă pentru câteva minute Bărbosu a câștigat medalia de bronz, înainte ca gimnasta americană Jordan Chiles să depună contestație și să primească o notă mai bună decât a româncei, problemele care o privesc pe Sabrina Voinea au legătură cu nota obținută la dificultate, respectiv 5,900.

Ambele gimnaste române au fost punctate cu nota 13.700. Sabrina Voinea a contestat nota primită inițial, dar aceasta nu a fost modificată.

După concurs, Camelia, mama și antrenoarea Sabrinei, a anunțat că fiica sa nu își va mai continua cariera profesionistă, în urma faptului că a fost neîndreptățită de către arbitre. Din imaginile publicate de către aceasta pe contul de Facebook, se observă clar faptul că gimnasta nu iese din covorul de concurs.

După ce Camelia Voinea și-a prezentat nemulțumirile pe rețețele sociale, Novák, care va participa de asemenea la Jocurile Paralimpice de la Paris, fiind selectat să reprezinte România la probele de ciclism, și-a expus punctul de vedere cu privire la întâmplările desfășurate în cadrul zilei de luni.

„Din păcate, pierderea medaliei de bronz a Anei Bărbosu după contestația americană este o consecință a faptului că gimnastica românească a fost lăsată de izbeliște în ultimii 20 de ani. Este un efect al faptului că s-au închis săli importante de gimnastică, o urmare a deciziilor greșite care s-au luat de-a lungul timpului.

România a pierdut cel mai valoros sport olimpic, sport la care, odinioară, eram campioni și doboram record după record. Sport la care am obținut primul 10. Aceste lucruri arată faptul că sistemul în care funcționează sportul românesc din 2000 încoace este profund greșit.

Astăzi, Ana era îndreptățită să primească medalia de bronz la Jocurile Olimpice, dar a fost suficientă o contestație ca lucrurile să se schimbe. Nu mai contăm în fața americanilor, nu mai suntem o țară respectată pentru performanțele sportive. Dar vreau să felicit gimnastele care s-au calificat după 12 ani la Olimpiadă, felicitări lor, federației și staff-ului tehnic. Este un nou început și sper că cei care decid soarta gimnasticii românești să lupte pentru acest sport, pentru că avem cu cine, avem un viitor în față!”, a scris fostul ministru al Sportului, Eduard Novák, pe pagina sa de Facebook.

„Ați fost acolo, în sistem. Copilul meu face sport de performanță. E cumplit de greu, pentru copii, pentru părinți. Când ați devenit ministru am început să cred că există, totuși, speranță. N-a fost să fie. Ați fost sistemul, domnule Novák!”, i-a scris o internaută fostului ministru.

Novák este singurul campion paralimpic din istoria țării noastre. La ediția competiției organizate la Beijing (2008), el a cucerit medalia de argint în proba de contratimp pe șosea. Acesta a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012, în proba de urmărire pe pistă. De asemenea, în proba de contratimp pe șosea, el a reușit să cucerească argintul.

Mihai Covaliu: „Sala huiduia pentru că decizia a fost respinsă”

Și președintele Comitetului Olimpic Sportiv Român a reacționat, după nedreptatea cu care s-au confruntat româncele: „Nu numai românii au reacționat. Am fost în sală, ne-am bucurat de medalia de bronz, după care a venit acest verdict că nu ne-a fost aprobată contestația pentru Sabrina. Sala huiduia pentru că decizia a fost respinsă.

Am aflat apoi că decizia era susținută de probe foto-video. A urmat apoi exercițiul americancei, nota care ne plasa pe poziția a treia cu medalia de bronz, contestația Statelor Unite, aprobarea acesteia, recalcularea notei și urcarea sportivei pe locul nostru.

Specialiștii analizează și vin cu acest verdict care nu ne convine. E clar că aveam o medalie de bronz, iar în două minute un loc 4 și un loc 5. E revoltător!”, a spus Mihai Covaliu, la zona mixtă.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel