Fotbal Antrenorul Sven-Goran Eriksson pierde lupta împotriva cancerului, la 76 de ani

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Antrenorul suedez a dus o luptă dificilă împotriva cancerului pancreatic.



Sven-Goran Eriksson a trecut la cele veșnice

Fostul antrenor suedez Sven-Goran Eriksson a murit la vârsta de 76 de ani.

„După o lungă suferință, Sven-Goran Eriksson a murit în cursul dimineții (n.r. luni, 26 august) acasă, înconjurat de familie”, a transmis familia prin intermediul unui comunicat de presă. 

La începutul acestui an, Eriksson a dezvăluit că a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în fază terminală, declarând că mai are „în cel mai bun caz” un an de trăit.

El a renunțat la ultima sa îndatorire, aceea de director sportiv la Karlstad, în Suedia, în urmă cu un an, din cauza a ceea ce el a descris, la acea vreme, ca „probleme de sănătate care sunt sub investigație”.

Moartea lui Eriksson a fost confirmată de Bo Gustavsson, fostul agent al antrenorului Lazio în Suedia, prin intermediul agentului său de PR din Marea Britanie, Dean Eldredge de la Oporto Sports.

Erikkson a vorbit despre dragostea lui necondiționată pentru clubul Liverpool, înainte de a-și exprima regretul că nu i-a putut antrena pe aceștia cât timp a fost în activitate.

Cariera managerială a lui Eriksson s-a întins pe mai bine de patru decenii, începând în Suedia, la Degerfors IF, înainte de a prelua conducerea celor de la IFK Göteborg. Eriksson avea 30 de ani la acea vreme și abia cunoștea jucătorii unuia dintre cele mai importante cluburi ale țării, dar a atins un succes uriaș, reușind să câștige campionatul cu Göteborg și Cupa UEFA în 1982.

Acest lucru a determinat ca Eriksson să fie numit antrenor la Benfica și să cunoască din nou un succes prin cucerirea a două titluri ale primei divizii. El a mai ajuns și într-o altă finală a Cupei UEFA, un an mai târziu, în 1983, pierdută însă. În cariera sa de antrenor de club, Eriksson a mai condus echipe de top din Europa, precum Roma, Fiorentina, și Lazio, cu care a câștigat titlul în Serie A în 2000.

Cel mai notabil moment al carierei sale a fost numirea sa ca selecționer al echipei naționale a Angliei în 2001, devenind primul antrenor străin care a ocupat acest post. Sub conducerea sa, Anglia a ajuns în sferturile de finală la Cupa Mondială din 2002 și 2006, precum și la Campionatul European din 2004. Deși a fost criticat pentru că nu a reușit să câștige vreun trofeu major cu Anglia, Eriksson a rămas o figură respectată în fotbalul mondial. După perioada petrecută la naționala Angliei, a continuat să antreneze echipe la nivel internațional și de club, inclusiv echipa națională a Mexicului și cluburi din China și Filipine.

Un documentar despre viața lui Eriksson, intitulat simplu „Sven”, a fost difuzat pe Amazon Prime înainte de moartea sa. Proiecția conține un mesaj chiar de la antrenor, care a rezumat într-un mod emoționant umorul, grația și demnitatea de care a dat dovadă. „Nu-ți pare rău, zâmbește”, a spus Eriksson. „Mulțumesc pentru tot, antrenori, jucători, mulțimi, a fost fantastic. Aveți grijă de voi și aveți grijă de viața voastră. Și trăiți-o. La revedere”, a spus el, potrivit The Guardian.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel