Handbal Antrenorul cu 10 medalii de aur se retrage din handbal după Europeanul feminin

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Antrenorul pe care mulţi îl consideră cel mai bun din istoria handbalului, Thorir Hergeirsson, se va retrage după Campionatul European. 



”Am avut câteva săptămâni libere după ce am câștigat titlul olimpic la Paris. Apoi mi-am dat seama că trebuie să renunț. Mai pot lucra 10-12 ani și vreau să fac altceva.

Am lucrat în handbalul de elită de la începutul anilor '90 și a venit vremea pentru un nou început”, a declarat Thorir Hergeirsson, conform Federației Norvegiene de Handbal.

Hergeirsson are în palmares 16 medalii la Campionate Europene, Mondiale şi Olimpiade. Dintre acestea, 10 sunt de aur. În Franța, la JO 2024, a cucerit cel mai recent titlu olimpic, într-o finală în care Norvegia a învins Franţa. 

Prima experienţă ca antrenor a lui Hergeirsson a fost cu echipa de juniori a celor de la Selfoss. Ulterior, după ce s-a mutat în Oslo în 1986, a fost numit antrenorul principal al echipei masculine Elverum. 

Acesta face parte din staff-ul naţionalei Norvegiei din 2001 şi a devenit antrenorul principal al echipei în aprilie 2009, înlocuindu-l pe Marit Breivik. A condus naţionala Norvegiei la bronzul mondial în 2009, la medalia de aur la Campionatul European de Handbal feminin din 2010, la aurul mondial din 2011 şi la aurul olimpic din 2012. 

În august 2016, Hergeirsson a câştigat bronzul cu Norvegia la Jocurile Olimpice. În decembrie 2016, a condus naţionala Norvegiei spre titlul european la handbal feminin, deşi şi-a pierdut mama cu o zi înainte de turneul final. Thorir Hergeirsson a primit trofeul de "Antrenorul anului în Norvegia" de două ori, în 2007 şi 2023. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Handbal





pixel