Fotbal Antrenorii care ar trebui eliminaţi din fotbal. Adrian Mutu e categoric. "Fără niciun fel de discuţie"

Data publicării:
Photo by Emilio Garcia on Unsplash
Photo by Emilio Garcia on Unsplash

Adrian Mutu, fostul antrenor al celor de la FC Rapid şi CFR Cluj, crede că a identificat una dintre problemele fotbalului românesc şi cere excluderea din fotbal a unor antrenori. 



Acesta face referire la modul în care antrenorii de copii şi juniori se comportă cu elevii lor şi la mentalitatea pe care le-o imprimă. 

"Dau un exemplu, dar fără să dau nume. Cu toate că aş vrea să dau nume, pentru că merită acest lucru. Dar nu cred că e de competenţa mea. Dar să ajungi la 7 ani să spui că targetul tău e câştigarea campionatului, pentru că aşa s-a impus, ceea ce în sine este o jumătate de minciună... Eu cred că aceşti antrenori de copii de 7 ani ar trebui eliminaţi din fotbal. Fără niciun fel de discuţie. Când ajungi să creşti în ideea asta, că la 7 ani ai obiectiv câştigarea campionatului, pentru mine deja nu exişti. E un exemplu de "aşa nu"! Să pui o presiune superficială pe un copil, pe care el nici nu o înţelege... Singura lui bucurie e de a juca fotbal. În loc să îl întrebi după meci dacă s-a distrat, dacă i-a plăcut, tu îl întrebi câte goluri a dat? 

Presiunea părinţilor nu contează, ei pot face orice acasă, nu stau aici să educ o masă de părinţi. Eu vorbesc despre antrenori. Părintele poate spune ce vrea acasă. Important e timpul petrecut cu antrenori sau profesori. Dacă un copil are o educaţie corectă, în sens pozitiv, lipsită de presiuni la o vârstă, şi bazată pe alte aspecte decât pe cele de orgoliu...", a declarat Adrian Mutu la podcastul iAmSport, cu Costin Ştucan. 

Greşeala pe care o fac antrenorii de juniori

"Presiunea la un copil intervine la 14-15 ani. Atunci începi să adaugi presiunea rezultatului. Antrenorii de copii şi juniori trebuie să înţeleagă că ei nu sunt acolo pentru a-şi forma mâna. Dacă vor să devină antrenori de seniori, trebuie să facă o şcoală şi să vină la seniori direct, cum am făcut eu. Acolo vorbeşti cu oameni maturi, cu părinţi. Acolo se vede adevărata lor calitate, nu numai profesională, ci şi psihologică. E o greşeală să încerce să îşi facă mâna cu nişte copilaşi care sunt acolo pentru că iubesc fotbalul. În loc să facă tactică cu ei la 7 ani, ar trebui să îi lase să îşi dezvolte capacităţile motrice, anumite abilităţi de biomecanică. Ceea ce e cel mai frumos la un copil e driblingul, pentru că pentru ei nu contează scorul. Când eram mic şi jucam în faţa blocului, nu era important scorul. Era aşa de mare încât singurul lucru care conta pentru noi erau orele pe care le puteam petrece jucându-ne", a mai declarat Adrian Mutu. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel