Gimnastică Ana-Maria Bărbosu, victima bullying-ului din partea unei jurnaliste. Cuvintele incredibile ale Alinei Alexoi: „Un jeg de om!”

Data actualizării: | Data publicării:
Captură de ecran/ Facebook Guvernul României
Captură de ecran/ Facebook Guvernul României

Gimnasta în vârstă de 18 ani ar fi fost supusă bullying-ului încă de anul trecut, de către jurnalista Alina Alexoi, actual membru al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.



Jurnalista Alina Alexoi a fost suspendată de Federația Internațională de Gimnastică, fiindu-i interzis să comenteze la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a jignit-o fără menajamente pe gimnasta Ana-Maria Bărbosu, toamna trecută.

Concret, Alexoi, care este și membru COSR și consiliera președintelui Mihai Covaliu, a făcut o remarcă reprobabilă la adresa sportivei, minoră la acea vreme, acuzând-o în necunoștință de cauză.

Alina Alexoi este detașată de 6 ani la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, fiind membru și consilierul personal al președintelui. Totuși, aceasta a mai îndeplinit și rolul de reporter TVR și comentator în diverse competiții, până în luna iunie a acestui an. Alexoi, aflată în delegația României pentru JO, nu a mai comentat pentru TVR probele olimpice de gimnastică de la Paris, decizie cauzată de jignirile aduse gimnastei române, scriu cei de la golazo.ro.

 

Cum a început, de fapt, totul

Federația Internațională de Gimnastică (FIG) a hotărât suspendarea Alinei Alexoi de la toate competițiile, decizia fiind transmisă pe 27 iulie 2024 către COSR și Federației Române de Gimnastică (FRG). Astfel, jurnalista nu a mai putut intra în zona competițiilor de gimnastică de la JO Paris 2024. Totodată, ei nu i-a fost permisă nici comentarea întrecerilor pentru TVR, disciplină sportivă la care era de obicei prezentă.

În timpul Mondialelor de la Antwerp, desfășurate în luna octombrie a anului trecut, Alina Alexoi a avut o reacție incredibilă la adresa Anei-Maria Bărbosu: „Aia e un jeg de om”.

„Doamna Alexoi, în urma incidentului de la Campionatul Mondial de la Antwerp, am decis să nu vă mai acordăm acreditări în viitor la evenimentele Federației internaționale de Gimnastică”, se arată într-un extras din decizia FIG, semnată de secretarul general Nicolas Buompane.

Tot scandalul a pornit de la un sfat al fostei gimnaste Cătălina Ponor, care ar fi remarcat o greșeală la Ana-Maria Bărbosu: „Cătălina era acolo ca reprezentant al Comisiei sportivilor din cadrul FIG, deci fără funcție oficială în delegația României. După un antrenament a coborât din tribună și i-a spus Anei Maria Bărbosu: 'Dacă nu înveți să-ți întinzi picioarele, o să-ți declaseze săritura. N-ai învățat asta până acum?'. Tonul a fost răstit, răutăcios și părea că nu vrea să o ajute pe Ana, ci să-i transmită ce slabă e”

Se pare că un motiv pentru care Ponor ar fi avut o atitudine răutăcioasă față de Bărbosu este legat de proiectul „Țară, țară, vrem campioane”: „Anumite persoane erau deranjate că Ana alesese echipa de la Deva și nu trecuse prin programul 'Țară, țară, vrem campioane' (n.r. – proiectul păstorit de Octavian Bellu și Mariana Bitang)”.

„Agresivitatea Cătălinei a fost observată și de alții, iar antrenorul lotului, Patrick Kiens s-a simțit ofensat de intervenția ei. Așa că a reclamat incidentul la Donatellei Sacchi, supervizorul antrenamentului. 'Nu e regulamentar să fie în arenă și nici să dea indicații sportivelor'. Astfel, Sacchi i-a transmis Cătălinei, că, așa cum spune regulamentul, nu are voie să facă aceste lucruri. Ponor s-a plâns apoi Alinei Alexoi. Așa s-a pornit avalanșa”, mai transmit cei de la golazo.ro.

 

Reacția Cătălinei Ponor

„Nu mi s-a părut normal, m-am simțit prost, dar sper ca lucrurile să se liniștească cumva. Sper ca fetele să nu fie puse chiar într-o bulă în care toată lumea este o dată într-o parte și nu reușește să ajungă la ele cu sfaturi. A fost un singur sfat pe care i l-am dat (n.r. Anei-Maria Bărbosu), dar se pare că a deranjat foarte tare, iar de aici a pornit toată nebunia asta.”, a povestit Cătălina Ponor, la Zoom Sport, episodul de la Antwerp. „Poate că este influențată, poate că nu este influențată, în acest moment nu o învinovățesc”, spunând că s-a simțit respinsă de antrenorul olandez: „el nu salută pe nimeni, am simţit o respingere de la început”, a mai spus ea.

Prezentă la competiție a fost și Alina Alexoi, în calitate de reporter specialist pe gimnastică al redacției TVR. „Și este o apropiată a taberei care nu prea o suportă pe Ana-Maria Bărbosu”, susțin oameni din sistem.

La Antwerp, Alexoi a fost deranjată de faptul că Donatella Sacchi i-a atras atenția Cătălinei Ponor după discuția cu Bărbosu, bănuind-o pe Bărbosu că a fost cea care s-a plâns antrenorilor: „Crezând că Ana a fost cea care s-a dus să se plângă de Cătălina, Alina a tot început să spună lucruri urâte despre ea. La un moment dat, în zona mixtă, Ana Maria Bărbosu a evitat să meargă pentru a-i da un interviu, bănuind că va fi întâmpinată cu ostilitate de angajata COSR.

Alexoi s-a enervat și a zis acolo, în zona mixtă, de față cu toți jurnaliștii: 'Aia, Bărbosu, e un jeg de om!'. Există și declarații scrise și semnate în acest sens'.

De asemenea, despre incident a relatat și jurnalista Jessica O’Beirne, la podcastul gymcastic.com, imediat după Mondiale. Americanca a fost martora episodului în care este implicată Alexoi. Aceasta a solicitat ca fraza rostită de Alina Alexoi să fie tradusă. La emisiunea din 6 noiembrie 2023, intitulată „Trouble in Romania”, ea a povestit despre gestul Cătălinei Ponor.

Totuși, incidentul nu a fost uitat de către apropiații Anei-Maria Bărbosu, comportamentul lui Alexoi fiind reclamat la TVR și COSR: „Dar nu s-a întâmplat nimic. S-au băgat hârtiile cu dovezi sub preș, COSR nu a făcut nimic. Pentru că Alexoi e consilier al președintelui Covaliu și se ocupă de comunicarea Comitetului Olimpic”, potrivit aceleiași surse menționate. De asemenea, și alte gimnaste au mai fost victimele comentariilor lui Alexoi, de-a lungul timpului.

Chiar dacă la TVR și COSR lucrurile nu au ajuns nicăieri, plângerea privind incidentul din Belgia a ajuns tocmai la FIG. Cauza lui Bărbosu a fost susținută și de Gymnastics Ethics Foundation (GEF), care tratează cu interes cazurile de bullying, cu atât mai mult cu cât Bărbosu era, la acea vreme, minoră. Forul internațional are un program special de safeguarding, de garantare a siguranței. Astfel, GEF a transmis o scrisoare, pe 22 iulie 2024, către FIG, în care se semnala cazul de agresiune verbală Alexoi-Bărbosu. 

Așadar, după o analiză detaliată, Federația Internațională a luat decizia ca Alina Alexoi să fie suspendată de la toate competițiile organizate sub egida FIG. Totuși, COSR nu a luat nicio măsură în cazul acesteia. Federația Română de Gimnastică trebuie să respecte și ea hotărârea FIG, astfel că Alina Alexoi va fi suspendată și de la competițiile interne.

„Am primit decizia Federației Internaționale de Gimnastică. Ca federație afiliată la forurile de specialitate, cea europeană și cea internațională, vom pune în aplicare decizia”, a declarat Ingrid Istrate, secretarul general al FRG, pentru aceeași sursă menționată anterior.

 

Cum a reacționat Alina Alexoi

„La mine nu a ajuns niciun document. Incidentul acela e departe de tot ceea ce s-a scris în presă. Aștept documentul de la FIG, pentru că am filmat. Am avut telefonul deschis atunci și o să le trimit și eu toată chestia aia. Eu nu am primit nimic. Eu știu că la începutul Jocurilor Olimpice a venit înștiințare că există o sesizare, dar nu e nicio decizie”, a spus Alina Alexoi, jurnalistă TVR.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Gimnastică




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel