Sportivele care au fost protagoniste în ultimele scandaluri din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris s-au calificat în semifinalele competițiilor în care evoluează.
Pugilistele algeriană Imane Khelif și taiwaneza Lin Yu-ting, aflate în centrul unei controverse de gen în turneul olimpic de box la Jocurile Olimpice de la Paris, și-au asigurat câte o medalie după ce au reușit să se califice în semifinalele competițiilor din care fac parte, categoria de 66 kg, respectiv cea de 57 kg.
Khelif a învins-o sâmbătă pe unguroaica Luca Anna Hamori în sferturile de finală ale categoriei welter, asigurând astfel Algeria de cucerirea unei medalii olimpice.
Khelif a avut un început de meci bun împotriva lui Hamori, lovind-o cu serii bine țintite, câștigând lejer primele două runde, chiar dacă și unguroaica a reușit câteva lovituri puternice.
În runda finală, sportiva africană nu s-a mai întrebuințat așa mult și a câștigat cu un scor mai strâns. Cele două pugiliste s-au îmbrățișat după gongul final.
De asemenea, Lin Yu-ting a învins-o pe bulgăroaica Svetlana Kamenova Staneva, în sferturile de finală.
Deși sportiva de la granița României a încercat să se impună încă de la începutul partidei, taiwaneza s-a apărat foarte bine, luând inițiativa în partea a doua a confruntării și profitând de oboseala adversarei pe care a învins-o la puncte.
Cele două s-au mai întâlnit și în sferturile de finală ale Campionatelor mondiale din 2023. Lin Yu-ting a câștigat atunci meciul dar, în urma descalificării sale de către Federația Internațională de Box (IBA) pentru că a picat un test hormonal biochimic, rezultatul a fost ulterior anulat, Svetlana Staneva primind medalia de bronz în locul asiaticei, scrie Agerpres.
Presa internațională transmite că cele două sportive, algerianca Khelif, respectiv taiwaneza Lin, ar avea hiperandrogenism, o afecțiune endocrină în care organismul produce o cantitate excesivă de hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul, având ca rezultat diverse manifestări clinice.
Printre efectele acestei afecțiuni se numără și creșterea masei musculare, precum și redistribuirea grăsimii corporale și reducerea grăsimii subcutanate, precum și creșterea excesivă a părului pe față, piept și spate la femei.
Rafa Lozano, antrenorul echipei de box a Spaniei, o cunoaște pe Imane Khelif și afirmă că intrarea ei în competiție nu e echitabilă: „Nu văd situația ca fiind corectă sau echitabilă. Lumea poate să spună ce vrea, dar așa văd eu lucrurile. A fost organizată o tabără de antrenament la Blume și nu puteam să o punem în ring cu nimeni.
Am urcat-o în ring cu Jennifer Hernandez și a rănit-o. Asta se întâmpla cu orice adversară. Așa că am pus-o în ring cu Jose Quiles și erau egali. Din punctul meu de vedere, participarea ei la JO 2024 (n.r. - în competiția feminină) nu e corectă”, a declarat Lozano, potrivit Marca.
Cu toate că au existat diverse zvonuri privind schimbarea genului de către cele două pugiliste, ele s-au născut femei, concurând în această categorie. Una dintre primele persoane care au reacționat în urma evenimentului dintre italianca Carini și Imane Khelif este chiar tatăl algeriencei, care a făcut lumină în cazul care a luat amploare în ultimele zile: „Copilul meu este fată. A fost crescută ca o fată. E o fată puternică. Am crescut-o să fie muncitoare și curajoasă. Are o voință puternică de a munci și de a se antrena”, a declarat Omar Khelif, citat de HindustanTimes.
El a mai spus că reacția împotriva fiicei sale este „imorală” și „nedreaptă”, îndemnând-o să aducă o medalie de aur țării și să încheie, astfel, toate criticile la adresa ei.
„Oponenta italiancă cu care s-a confruntat nu a putut să o învingă pe fiica mea, deoarece ea era mai puternică și italianca mai slabă”, a adăugat el.