Jocurile Olimpice "Am renunţat ca să îmi salvez viaţa". Scandal la turneul de box de la JO2024

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Este scandal la Jocurile Olimpice, după ce o pugilistă din Italia a abandonat după doar 46 de secunde meciul cu algerianca  Imane Khelif. Algerianca a fost exclusă de la Campionatele Mondiale de Box din cauza nivelurilor ridicate de testosteron, dar a primit acceptul CIO de a participa la JO2024. 



CITEŞTE ŞI Două pugiliste descalificate de la Campionatul Mondial au voie să concureze la JO2024. "Sunt femei în sportul lor"

Khelif s-a calificat în semifinalele probei de 66 kg, categoria feminină, după ce italianca Angela Carini a abandonat. După o directă în plină figură recepţionată de la Khelif, Carini s-a întors în colţul său anunţând că nu doreşte să continue. Aceasta a încheiat meciul în lacrimi, chiar în ring. 

Carini a declarat, după meci, că "am renunţat pentru a-mi salva viaţa. Nu mai puteam continua. Mă durea foarte tare nasul şi am ştiut că trebuie să mă opresc. E mai bine să eviţi să continui astfel de meciuri. Nasul a început să îmi curgă de la primul pumn. Putea fi meciul vieţii mele, dar în acel moment am simţit că trebuie să îmi salvez viaţa. Nu mă tem, nu am temeri în ring, nu mi-e frică să fiu lovită. Mă antrenez cu fratele mele, am luptat mereu contra bărbaţilor, dar azi am simţit prea multă durere". 

Giorgia Meloni denunţă lupta 

 

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a denunţat "o luptă care nu a fost pe picior de egalitate", adăugând că nu este "de acord cu CIO". "Cred că sportivii care au caracteristici genetice masculine nu ar trebui să aibă voie să participe la competiţiile feminine", a spus Meloni, potrivit unui videoclip postat pe X după meciul lui Carini, citată de Agerpres.

"Campanie de denigrare dusă de presa străină" 

 

Antrenorul algeriencei, Mohamed Chaoua, a declarat: "Toate aceste controverse îi dau putere să meargă înainte".

"Mulţumesc poporului algerian. Aceasta este prima victorie şi sper să obţin a doua victorie pentru a avea garantată medalia. Dar sper să câştig aurul", a declarat Khelif care, în ultimele zile, a primit sprijinul Federaţiei sale care a denunţat o campanie de denigrare dusă "de presa străină" care o vizează.

Khelif a picat testul de eligibilitate la Mondiale, dar a primit acceptul de participare la JO2024 

 

Khelif a picat anul trecut un test de eligibilitate de gen instituit de Federaţia internaţională (IBA), fiind exclusă de la Campionatele Mondiale.

Însă Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a susţinut prezenţa ei, precum şi pe cea a taiwanezei Lin Yu-ting, care fusese şi ea exclusă de la Mondiale şi care va urca în ring vineri. "Toţi concurenţii respectă regulile de eligibilitate pentru competiţii", a reiterat, joi, Mark Adam, purtătorul de cuvânt al CIO, care a adăugat că s-a 'stabilit că sunt femei'.

"Testul de testosteron nu este un test perfect. Multe femei pot avea niveluri de testosteron egale cu bărbaţii şi pot fi în continuare femei", a spus el. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel