Campioana olimpică de la Paris a făcut dezvăluiri din copilărie, mărturisind că s-a obișnuit cu opiniile legate de înfățișarea sa.
Campioana olimpică de la Paris, Imane Khelif, a povestit pentru Le Monde cum face față atacurilor violente la adresa sa, mai ales după ultimele informații apărute în spațiul public.
Valul de acuzații pe care le cunoaște algerianca nu s-a domolit după câștigarea medaliei de aur la JO 2024. La ultima ediție a competiției, ea s-a aflat în centrul unei controverse legate de genul său. Pugilista algeriană a fost acuzată că ar concura în calitate de bărbat în competițiile feminine, chiar dacă practică boxul de foarte mulți ani. Chiar și noul președinte al SUA, Donald Trump, cât și miliardarul Elon Musk au transmis mesaje împotriva acesteia.
În vârstă de 25 de ani, Imane Khelif a fost nevoită să depună o plângere la începutul lunii noiembrie, după publicarea unor articole care pretindeau că ar fi dezvăluit dosarul său medical și, implicit, că aceasta nu s-ar fi născut femeie.
En couverture de « M », disponible demain : Imane Khelif. Fierté nationale en Algérie, la boxeuse de 25 ans, médaillée d’or aux JO de Paris, est une icône LGBT malgré elle. Et encaisse les coups sur le ring comme en dehors. pic.twitter.com/fJ3LvoF6si
— Le magazine du Monde (@lemonde_M) November 14, 2024
Originea polemicii provine din excluderea sa de la Campionatele Mondiale de Box din martie 2023. Conform Federației Internaționale de Box, Khelif nu a trecut un test destinat stabilirii genului său. Neacceptată de lumea olimpică, IBA a refuzat să precizeze ce tip de test a fost efectuat, în timp ce CIO a considerat că ea putea participa la Jocuri în competiția feminină. De atunci, pugilista se confruntă cu diverse atacuri în legătură cu genul său.
„Am fost hărțuită încă de când eram mică. Când eram copil, mi se reproșa că eram prea musculoasă sau că mergeam ca un băiat. Aceste tipuri de comentarii au fost întotdeauna prezente în viața mea, mai mult sau mai puțin violente”, a spus ea.
Ea a mai declarat că ajutorul psihologilor a avut un impact major în momentele cele mai dificile ale scandalului de la JO: „Făceam sesiuni de relaxare mentală cu un aparat pentru a-mi destinde creierul. Psihologii mi-au amintit că am venit cu un obiectiv pe care trebuia să-l ating și că toată lumea va încerca să mă abată de la acesta”.
În trecut, Khelif a participat întotdeauna la competiții de box feminin, inclusiv la JO 2020, fără ca participarea sa să stârnească vreo controversă.
Un raport medical a adus din nou în prim-plan controversa legată de sexul pugilistei Imane Khelif. Jurnalistul francez Djaffar Ait Aoudia a redat informații dintr-un un raport medical al sportivei, redactat în iunie 2023 de endocrinologii Soumaya Fedala și Jacques Young. Acesta susține că algerianca s-a născut cu „testicule interne (prezente în abdomen)” și un „micropenis”, raportul fiind dat publicității la câteva luni după ce Khelif a devenit campioană olimpică la Paris.
Raportul medical indică „absența unui uter” și prezența unui micropenis sub formă de hipertrofie clitoridiană (cunoscută și ca clitoromegalie/dezvoltarea excesivă a clitorisului). Examinarea a fost realizată printr-o colaborare a Spitalului Kremlin-Bicetre din Paris, Franța cu Spitalul Mohamed Lamine Debaghine din Algeria. De asemenea, se sugerează că Imane Khelif a fost afectată de deficiența de 5-alfa.
Deficitul de 5-alfa reductază este o tulburare genetică care afectează dezvoltarea organelor sexuale masculine. Această condiție apare din cauza unei mutații în gena responsabilă de producerea enzimei 5-alfa reductază, care este esențială pentru convertirea testosteronului în dihidrotestosteron (DHT), un hormon crucial pentru dezvoltarea normală a organelor genitale masculine.
Persoanele afectate de această deficiență pot prezenta un aspect feminin la naștere și, în unele cazuri, pot fi inițial identificate ca fiind de sex feminin. Totuși, în perioada pubertății, datorită creșterii nivelului de testosteron, pot apărea dezvoltări caracteristice masculine.
Totodată, raportul mai transmite că Imane Khelif ar fi născută din „părinți care ar putea fi rude de sânge”, recomandând „corectarea chirurgicală și te...CITEȘTE MAI MULT AICI