Pugilista africană este protagonista unui scandal apărut în urma abandonului italiencei Angela Carini, care nu i-a putut face față algeriencei în meciul din optimile de finală de la JO 2024.
Pugilista algeriană Imane Khelif, aflată în mijlocul unei controverse la Jocurile Olimpice de la Paris, a învins-o sâmbătă pe unguroaica Luca Anna Hamori în sferturile de finală ale categoriei welter, asigurând astfel Algeria de cucerirea unei medalii olimpice.
Khelif a avut un început de meci bun împotriva lui Hamori, lovind-o cu serii bine țintite, câștigând lejer primele două runde, chiar dacă și unguroaica a reușit câteva lovituri puternice.
În runda finală, sportiva africană nu s-a mai întrebuințat așa mult și a câștigat cu un scor mai strâns. Cele două pugiliste s-au îmbrățișat după gongul final.
Khelif și într-o mai mică măsură și taiwaneza Lin Yu-ting sunt ținta unor critici virulente, fiind acuzate că au nivelul de testosteron mult peste limita admisă la femei, însă CIO le-a permis să concureze.
Vineri, Federația ungară de box s-a adresat CIO pentru a obiecta cu privire la participarea lui Khelif la turneu.
Khelif a câștigat meciul din optimile de finală în 46 de secunde, joi, după ce adversara ei italiană Angela Carini a abandonat în urma unei lovituri puternice primită în figură. „Am urcat în ring să lupt. Nu m-am predat, dar un pumn m-a durut foarte tare și am spus că e de ajuns”, a declarat italianca după luptă.
Federația Internațională de Box (IBA) a anunțat sâmbătă că o va recompensa pe Angela Carini. Italianca și-a prezentat scuze în mod public că nu a salutat-o la final pe Khelif. „Toate aceste controverse m-au întristat și îmi pare rău și pentru adversara mea, ea nu are nimic de-a face cu asta, a fost aici ca mine să luptăm”, a spus ea vineri, într-un interviu pentru Gazzetta dello Sport.
Într-un comunicat de presă, președintele IBA, rusul Umar Kremlev, și-a anunțat susținerea pentru Carini: „Numai sportivii eligibili ar trebui să concureze și asta din motive de siguranță. Nu înțeleg de ce vor să omoare boxul feminin”, a spus Kremlev despre CIO.
IBA a decis să acorde tuturor medaliatelor cu aur 100.000 de dolari (aproximativ 92.000 de euro), inclusiv 25.000 de dolari pentru federația națională și 25.000 de dolari pentru antrenor, și s-a angajat să o recompenseze pe Carini „ca și cum ar fi o campioană olimpică”.
Presa internațională relatează că cele două sportive, algerianca Khelif, respectiv taiwaneza Lin, ar avea hiperandrogenism, o afecțiune endocrină în care organismul produce o cantitate excesivă de hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul, având ca rezultat diverse manifestări clinice. Printre efectele acestei afecțiuni se numără și creșterea masei musculare, precum și redistribuirea grăsimii corporale și reducerea grăsimii subcutanate, precum și creșterea excesivă a părului pe față, piept și spate la femei.
Chiar dacă au existat numeroase zvonuri privind schimbarea genului de către algeriancă pe parcursul vieții sale, „ea s-a născut femeie, este înregistrată ca femeie, a concurat întotdeauna ca femeie și are un pașaport care demonstrează asta”, a spus Mark Adams, purtătorul de cuvânt al Comitetului Internațional Olimpic.