Tenis Aleksandr Dolgopolov, de la tenis la război. Tenismenul devenit soldat cere mai mult ajutor pentru Ucraina

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Aleksandr Dolgopolov, tenismenul ucrainean devenit soldat, cere mai mult sprijin militar pentru ţara sa, aflată încă sub atacurile Rusiei. 



De pe terenurile de tenis pe câmpul de luptă, războiul i-a schimbat radical viaţa lui Aleksandr Dolgopolov, fostul tenisman profesionist devenit soldat, care crede în continuare în victoria Ucrainei, dar solicită un ajutor sporit din partea Occidentului, scrie AFP

"Nu avem suficient (material) pentru a-i respinge, am văzut asta în timpul contraofensivei", a spus ucraineanul într-un interviu acordat telefonic Agenţiei France Presse de la Kiev, unde îşi aşteaptă următoarea misiune după mai multe luni petrecute pe front, în faţa forţelor ruse.

În vârsta de 35 de ani, fost sfertfinalist la Australian Open şi învingător al spaniolului Rafael Nadal în 2014 la Indian Wells, Dolgopolov a ajuns până pe locul 13 mondial şi a acumulat câştiguri de peste 7 milioane de dolari (6,5 milioane de euro) în cursul carierei sale. Un CV care nu l-a făcut un candidat firesc pentru înrolarea în armată.

Dolgopolov s-a întors din Turcia pentru a lupta pentru Ucraina



Însă, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către trupele ruse, el a ales să se alăture armatei ucrainene, decizie pe care a luat-o în Turcia, unde plecase pentru a-i adăposti mama şi sora.

Spre deosebire de un alt fost tenisman profesionist implicat la rândul său în război, Serghei Stahovski, Dolgopolov nu avea experienţă militară: nu atinsese decât o singură dată o armă înainte de război, iar pregătirea sa militară a fost una scurtă.

Însă experienţa sa de sportiv de nivel înalt i-a servit, asigură el: forţă mentală, rezistenţă fizică, disciplină şi organizare.... "Sportul la nivel înalt este greu", spune jucătorul care şi-a anunţat retragerea sportivă în 2021, din cauza unei accidentări, la trei ani după ultimul său meci, o înfrângere în faţa unui anume Novak Djokovic, la Roma (1-6, 3-6).

Fiu al fostului antrenor al echipei sovietice de tenis, Dologopolov afirmă că acum are foarte puţine contacte cu foştii săi colegi de joc.

Aceasta decizie de a se implica în război i-a fost evidentă: "Este ţara mea, cred că trebuie să facem ceva". El evocă "curajul poporului său" şi mândria de a "lupta de partea cea bună, pentru a apăra ceea ce este al tău", împotriva "barbariei inamicului".

"Avem nevoie de trei ori mai mulţi soldaţi"



În condiţiile unui război prelungit, el îndeamnă ţările occidentale să-şi sporească sprijinul. Ruşii "au votat pentru un buget al Apărării de 100 de miliarde de dolari pe an, pentru următorii trei ani" şi "de la vehicule blindate la avioane şi soldaţi, au avantajul peste tot", spune el.

"Pentru a-i distruge, avem nevoie de trei ori mai mult, pentru că se spune că dacă atacăm avem nevoie de trei ori mai mulţi soldaţi", estimează fostul jucător, care a descoperit frontul în regiunea Herson.

"Prima dată când am fost acolo, unitatea a fost bombardată cu mortiere. O mare parte a luptat din 2014 şi de la invadarea regiunii Donbas", în estul Ucrainei. "Când i-am văzut mai nervoşi decât mine, mi-am spus 'OK'. Nu am înţeles ce se întâmpla... Am fost destul de calm, ceea ce este de fapt puţin îngrijorător şi nu foarte bine, pentru că atunci când nu îţi este frică poţi lua decizii greşite", precizează fostul jucător.

Întorcându-se nevătămat după această primă deplasare pe front, a văzut un voluntar georgian murind. "Ne-a fost greu. Erau un tip destul de tânăr, un inginer talentat şi foarte simpatic", îşi aminteşte Dolgopolov. "A făcut un împrumut la bancă pentru că nu avea destui bani să vină în Ucraina".

Dolgopolov încă mai crede în victorie, dar este îngrijorat de o posibilă întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă, de o Europă prea "demilitarizată" şi, în opinia sa, prea îngăduitoare cu Rusia. "Este ca şi cum Occidentul ar fi adormit" în faţa Rusiei, după părerea ucraineanului.

În acest sens, fostul jucător nu vede cu ochi buni participarea sportivilor ruşi la următoarele Jocuri Olimpice de la Paris. "Sunt trist că, încă o dată, Rusia a scăpat de asta, ei au depăşit sancţiunile (economice) şi acum sunt acceptaţi în sport", regretă el.

La începutul lunii decembrie, ministrul ucrainean al Sportului, Matvei Bidnîi, a declarat pentru AFP că aproximativ 400 de sportivi şi antrenori ucraineni au fost ucişi din februarie 2022, dintre care unii ar fi putut merge la Jocurile Olimpice, precum trăgătorul Egor Kighitov sau boxerul Maksim Galînicev, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Tenis





pixel