Stiri A trecut un secol de când hocheiul românesc este afiliat la federaţia internaţională. România, de două ori în top 10 ţări din lume

Data publicării:
Fotografie de la Tony Schnagl, Pexels
Fotografie de la Tony Schnagl, Pexels

Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă anunţă aniversarea a 100 de ani de când hocheiul românesc este afiliat la Federaţia Internaţională. În plus, FRHG funcţionează sub acest nume, neîntrerupt, de 90 de ani. 



"În această lună, pe data de 24 ianuarie, chiar în ziua în care vom aniversa 165 de ani de la Mica Unire din 1859, Federația Română de Hochei pe Gheață va sărbători un secol de existență.

În ziua de 24 ianuarie 1924, hocheiul românesc primea „certificatul de naștere” prin afilierea României, reprezentată de Comisia centrală a sporturilor de iarnă, la Liga Internațională de Hochei pe Gheață (LIHG), forul oficial al sportului cu pucul la nivel mondial. Evenimentul a avut loc la Chamonix (Franța), iar certificatul de afiliere la LIHG a fost semnat din partea României de către Regele Ferdinand I. Chiar în anul următor a fost organizată prima ediție a Campionatului național de hochei pe gheață, disputat pe patinoarul Olimpia din Brașov și câștigat de o echipă locală, Brașovia.

În 1934, la un deceniu de la înființare, instituția conducătoare a hocheiului românesc va adopta actuala denumire – Federația Română de Hochei pe Gheață – sub care funcționează, așadar, fără întrerupere de 90 de ani", a transmis FRHG printr-un comunicat de presă.

România, de două ori între primele 10 ţări din lume

"În acest secol care s-a scurs de la înființarea Federației, hocheiul românesc a cunoscut perioade cu adevărat excepționale, cu participarea la patru ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, acolo unde echipa României s-a clasat în două rânduri (1976 și 1980) printre primele zece selecționate ale lumii.

De altfel, în deceniile 1970 și 1980 selecționata de hochei pe gheață a României a câștigat meciuri istorice împotriva unor echipe de top (cum a fost victoria memorabilă cu 5-4 împotriva reprezentativei SUA, în 1977, sau cea împotriva Germaniei, cu 6-4, în 1980).

Aceste performanțe extraordinare au fost posibile grație unor jucători cu adevărat de clasă mondială, de la Doru Tureanu și Eduard Pană, singurii jucători români de hochei incluși în IIHF Hall of Fame, la Dezideriu Varga, Valerian Netedu, Ion Ioniță, Dumitru Axinte, Sandor Gal, George Justinian, Marian Costea, Elod Antal, Alexandru Hălăucă, Marian Pisaru sau Constantin Nistor. Și a unor antrenori valoroși precum Ștefan Ionescu, Mihai Flamaropol, Zoltan Czaka, Ion Tiron.

Marile rezultate sportive ale deceniilor trecute li se datorează acestor personalități ale hocheiului românesc și miilor de ore de antrenament, de pregătire fizică și specifică. În toți acești ani, hocheiștii noștri au pus dăruire, pasiune, respect, spirit de echipă, conștienți fiind de responsabilitatea reprezentării României la cel mai înalt nivel al acestei discipline sportive. Pentru toți acești jucători, echipa și respectul față de drapel au fost cele mai mari valori ale vieții lor de sportivi.

Această aniversare a 100 de ani de existență oficială a hocheiului în România este de asemenea un prilej de a reflecta asupra drumului parcurs până astăzi și de a încerca să privim cu speranță spre viitor, spre provocările și încercările din ultimii doi ani", mai spun oficialii hocheiului românesc. 

Mesaj pentru viitor

"Ne dorim cu toții ca în anul care a început, hocheiul românesc să meargă mai departe pe drumul deschis de marile nume și echipe ale deceniilor trecute, dincolo de orgoliile și interesele personale ale unora dintre cei care și-au asumat roluri pe care nu le merită și la care nu sunt îndreptățiți. Sperăm că astfel, cu respect față de spiritul hocheiului și grijă față de generațiile viitoare, ne vom întoarce acolo unde avem potențialul de a fi, printre cele mai bune echipe de pe continentul european.

La mulți ani și hai România!", concluzionează cei de la FRHG. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri





pixel