Organizatorii Turului Franţei nu vor să mai aibă probleme, aşa că sportivii vor fi testaţi intensiv antidoping.
Aproximativ 600 de teste de sânge şi de urină vor fi colectate pe durata Turului ciclist al Franţei, al cărui start se va da sâmbătă la Florenţa, în cadrul programului antidoping efectuat de International Testing Agency (ITA), informează AFP.
Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI), care deleagă controalele acestui organism independent din 2021, a anunţat totodată, miercuri, "un nou mijloc de inspecţie" împotriva fraudei tehnologice ale cărei detalii nu vor fi dezvăluite decât la finalul Turului, pe 21 iulie la Nisa.
Printre noutăţi, ITA va integra un modul endocrin capabil să indice utilizarea hormonului de creştere umană, a precizat Olivier Banuls, responsabil cu controalele acestui organism.
"Modulul endocrin a fost lansat de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) în 2023. L-am declinat în ultimele luni şi el va fi pus în practică pentru prima oară în cadrul Turului Franţei", a explicat ITA.
Înainte chiar de debutul "Marii Bucle", ITA a efectuat aproximativ 400 de controale în afara competiţiei în cursul lunii precedente startului. Eşantioanele vor fi trimise în principal laboratorului antidoping, acreditat de Agenţia Mondială Antidoping (AMA), de la Lausanne.
La fiecare etapă, tricoul galben şi câştigătorul etapei vor fi testaţi. O selecţie de eşantioane va fi păstrată în vederea unei eventuale noi testări în decurs de zece ani.
UCI, echipele şi organizatorii de curse au întărit în 2022 mijloacele de acţiune ale ITA prin intermediul unei creşteri progresive de buget cu 35 la sută, urmând să atingă 10 milioane euro până la finalul lui 2024, scrie Agerpres.