Jocurile Olimpice 2024 de la Paris încep pe 26 iulie. România are 85 de sportivi calificaţi la această ediţie, iar DC Sport vi-i face cunoscuţi pe toţi. ROlimpici este o campanie prin care site-ul nostru vă va prezenta zilnic sportivii români care se vor lupta pentru medalii în capitala Franţei.
Astăzi vorbim despre una dintre cele mai bune pugiliste din istoria României, Lăcrămioara Perijoc. Singura reprezentantă a României la Jocurile Olimpice la box, Perijoc are un palmares impresionant. La Europenele de la Belgrad, din 2024, aceasta a luat medalia de argint. Acelaşi loc l-a obţinut şi la Jocurile Europene de la Cracovia, din 2023, dar şi la Campionatele Mondiale din Istanbul, din 2022. De altfel, medalia de la Istanbul a fost prima medalie a boxului românesc la nivel mondial după 2008, an în care Adriana Hosu a obținut argintul, iar Paraschiva Fetti, medalia de bronz.
Alături de Andrei Arădoaie, medaliat cu bronz la Europenele de seniori, Lăcrămioara Perijoc a fost desemnată de Federația Română de Box cea mai bună pugilistă a anului 2022.
Perijoc are şi un titlu european în palmares, obţinut în 2019, la Madrid.
Lăcrămioara Perijoc va reprezenta România la categoria 54 kg.
"Cred că orice sportiv care merge la Olimpiadă şi-ar dori să trăiască momentele de după, când eşti cel mai bun. Toată lumea te aplaudă, se bucură pentru tine, vorbeşte despre tine. Pot considera că, în momentul ăsta, nu aş fi surprinsă dacă s-ar întâmpla. Aş şti cum să gestionez astfel de situaţii. Dacă eram întrebată acum 4-5 ani, m-aş fi întrebat ce se va întâmpla. Dar aşa ştiu că m-ar aştepta un drum în care aş putea să fiu un model pentru viitoarele generaţii", a declarat Lăcrămioara Perijoc la Un Podcast.
De altfel, sportiva a recunoscut că acesta este cel mai mare vis al ei, să devină campioană olimpică.
"Cel mai mare vis al meu este să fiu campioană olimpică. (...) iar apoi să fiu un om care... un model sau nu neapărat un model, ci pur și simplu să am impact în viețile oamenilor într-un mod pozitiv.
Aș vrea să îndrum sportivii sau tinerii să facă ceea ce le place și, nu știu, să-și urmeze așa calea, să le insufle acea bucurie, acea dorință de a face lucrurile. Nu doar să faci sport, pentru că vrea mama, că vrea tata, ci chiar să trăiască, să respire sportul ăla pe care și-l aleg, dacă și-l aleg ei, dacă nu, meseria pe care și-o aleg.
Poate că Dumnezeu mi-a dat puterea să plec de la 14 ani de acasă și să-mi aleg singură drumul și ceea ce vreau eu în viață, pentru că la țară lumea vorbește: “Ce o să facă cu sportul?” Plus că eu am avut și o problemă în care au zis că: „La box îți lași fata? Dacă își ia un pumn și crapă operația?” Am ajuns la 30 de ani, nu mi-a crăpat niciodată. Adică dacă asculți și ai frica aia și oamenii prin vorbele lor bagă un pic de frică în tine, s-ar putea să renunți la ceva ce ar putea să te facă fericit toată viața. Iar eu am preferat să plec, să mă întorc mai greu acasă, doar pentru a nu auzi aceste descurajări. Pentru că simțeam, eu, mie îmi aducea bucurie ceea ce făceam, nu mi se părea greu", a declarat Lăcrămioara Perijoc în podcastul Drumul către Medalii, al Agenţiei Naţionale pentru Sport.
"Sunt responsabilă de ceea ce fac și de felul cum mă prezint la antrenament, cum comunic cu fetele, pentru că la noi lotul de junioare și tineret se pregătește foarte mult cu noi, senioarele. Și atunci, clar, noi suntem un exemplu pentru ele și trebuie să fim atente. Vrei, nu vrei, pentru că atunci când vezi o sportivă care are o experiență mai mare decât a ta, vezi că face ceva, te influențează. Și pe mine m-a influențat antrenoarea mea în 2012, când m-am antrenat cu ea și daca ea atunci era delăsătoare, n-ar fi avut nicio autoritate asupra mea. Păi nu faci tu, ce să fac eu? Și atunci la fel mă simt și eu.
Acum mă simt responsabilă de ceea ce dau mai departe, dacă ar fi, și le spun la fete și în prezent și cu siguranță și în viitor, dar în prezent, când vorbesc cu junioarele, fetele mici care vin pentru prima dată într-un lot, le explic: „Există loc pentru toate în viața voastră, doar că trebuie să știți când să le faceți. Loc de telefon nu există când intri în sală, dacă vrei să faci performanță. Să stăm, să dăm, să facem story-uri, tiktok-uri și astea... Nu există în sală. Nu există loc de vorbit când avem alergare. Nu, vorbim în cameră, aici fiecare aleargă pentru ea, că trebuie să ducă, să facă ceea ce-i spune preparatorul fizic.”
Că le mai vedeam, mai stăteau la discuții: „Hai să mai povestim!” Da’ în casă, în cameră, ce ați făcut? Nu există de ieșit la magazin când este perioada de somn și dacă le explici de ce sunt benefice lucrurile astea la copii, înțeleg, trebuie să urmeze un program pentru a da randament. Cine înțelege, că nu toate înțeleg, dar datoria mea este să le spun, să le transmit lucrurile astea. Ele, dacă vor, înțeleg și de care s-a lipit, au făcut și performanță, drept dovada acum s-au întors de la mondiale, unde avem o vice-campioana mondială de juniori și două medalii de bronz. Sunt foarte bucuroasă pentru ele", a declarat Lăcrămioara Perijoc în podcastul "Drumul către Medalii", al ANS.