Baschet 2023, un an solid pentru baschet. Carmen Tocală, preşedintele Federaţiei, vorbeşte despre continuitate, dar şi despre creşterea jucătorilor românilor

Data publicării:
Fotografie de la Markus Spiske, Pexels
Fotografie de la Markus Spiske, Pexels

Carmen Tocală, preşedintele Federaţiei Române de Baschet, a făcut analiza anului 2023. 



"Rezultatele la cele două discipline, 5 la 5 şi 3 la 3 au, fost totalmente diferite faţă de 2022. Şi nu mă refer doar financiar, ci din toate punctele de vedere. Am să încep cu 5 la 5, pentru că există o strânsă legătură între federaţie şi cluburi. Iată că în 2023, toate cluburile noastre înscrise în competiţiile europene vor juca în primăvara lui 2024. Deci avem continuitate până în 2024 prin faptul că au avut un traseu extraordinar. Jucătorii români din campionat au avut o evoluţie din ce în ce mai bună, dar este adevărat că noi aveam regula cu doi români pe teren de mai multă vreme. Vom avea şi reunirea lotului în februarie, pentru că ei nu au activat de mult şi vom vedea dacă şi lotul naţional va avea o creştere sau nu. În vară am avut lot universitar şi lot de seniori, am împărţit jucătorii. Iar la Jocurile Mondiale Universitare au venit pe locul 6 în lume. Jocurile Mondiale Universitare, după Jocurile Olimpice, constituie evenimentul sportiv major. Dacă mă uit la rezultatele olimpice, la Jocurile Olimpice Europene, care se desfăşoară în Europa şi sunt organizate de Comitetul Olimpic European, fetele au avut un loc patru, cu o echipă extraordinar de tânără, la 3 la 3. S-au calificat la FOTE, şi fetele şi băieţii, dar aş putea spune însă că avem nevoie de psihologie sportivă şi de asistenţă ştiinţifică, ceea ce face diferenţa între noi şi celelalte ramuri de sport din România. Va trebui să avem grijă de sportivii noştri şi mi-am propus ca anul următor să aducem un bonus, având şi cercetarea alături de noi, să vedem unde se face diferenţa. Trebuie să recunoaştem că există o diferenţă în pregătirea noastră faţă de ceilalţi. Şi este vorba de mental coaching aici. De multe ori mental coaching-ul este necesar pentru antrenori", a declarat Carmen Tocală pentru Agerpres. 

2023, un an mai bun decât 2022

Ea a precizat că 2022 a fost un an afectat de faptul că multe dintre competiţii nu au avut loc din cauza pandemiei de Covid.

"2023 a fost un an mai bun decât 2022. În 2022 veneam după Covid, jucătorii au fost şi fără competiţii internaţionale, deci nu era un ranking internaţional. Fără dubii la disciplina 5 la 5 a fost în creştere la toate loturile naţionale şi toate competiţiile naţionale ceea ce este foarte important, număr de echipe înscrise, copii participanţi, număr la minibaschet, cu 7.000 de copii", a adăugat preşedinta FRB.

Carmen Tocală a afirmat că a existat o creştere şi din punct de vedere financiar: "Din punct de vedere financiar, da este o creştere mare, şi nu mă refer la sumele de la minister. De la minister avem ajutorul ca întotdeauna, de la COSR de câte ori am solicitat, am primit, dar nu am avut noi, anul viitor începem calificările. Ştiţi cum e, banii vin către sport dacă noi avem jocuri de calitate, dacă noi producem, şi la copii, şi la seniori, dacă noi înţelegem că jucăm pentru cetăţeni, şi nu pentru salariile noastre".

În ceea ce priveşte principalele probleme întâmpinate în 2023, Tocală a amintit accidentările jucătorilor şi faptul că mulţi nu beneficiază de asigurări medicale.

"Accidentările sportivilor şi asigurările medicale au constituit problemele. Încă nu reuşim să avem asigurările medicale, pentru loturile naţionale există, jucătorii la 5 la 5 sunt asiguraţi, dar 3 la 3, nu. Şi atunci accidentările aduc un handicap, sportivul nu poate să evolueze. El are un salariu, are o sursă de venit. Şi dacă noi nu asigurăm sursa lui de venit, nu are nici ce mânca. Deci nu avem asigurări în sport şi va trebui să lucrăm toţi în sensul acesta. Şi un neajuns ar fi şi condiţiile de austeritate bugetară cu care ne confruntăm la sfârşit de an. Acesta este un mare neajuns, pentru că nu pot participa în competiţie din cauza austerităţii bugetare, mai ales CSŞ-urile", a spus Tocală.

Printre obiectivele trasate, Carmen Tocală a afirmat că şi-ar dori o echipă masculină în Euroligă sau în Basketball Champions League. De asemenea, FRB intenţionează formarea a 11 selecţionate regionale, din care să se facă selecţia pentru echipele naţionale.

"Eu sigur mi-aş dori o echipă de club în Euroligă (la masculin). Mă gândesc că poate Clujul, deşi poate nu anul acesta, dar sperăm că peste încă un an Clujul să intre în Euroligă. Sau să accedem în Basketball Champions League. Pentru echipa naţională de seniori, care ar fi motorul, înainte de toate ar fi important să avem jucătorii sănătoşi şi să participe toţi la acţiunile loturilor. Echipa de senioare joacă târziu, în noiembrie, probabil că vor câştiga cu Turcia şi cu Islanda. Sunt extrem de tinere, media de vârstă este de 24 de ani. Ceea ce mi-aş dori cel mai mult este însă să sporim numărul de competiţii locale regionale. Aş vrea să reuşim reforma administrativă, să jucăm în 11 regiuni, să avem 11 selecţionate regionale care să vină într-o competiţie la piramidă, pentru a asigura selecţia loturilor naţionale. Să mergem pe selecţionate regionale şi abia după aceea o linie unitară de joc. Dacă reuşim o reformă administrativ-teritorială, sunt convinsă că vom avea şi mai mulţi sportivi, şi mai mulţi antrenori, şi mai mulţi arbitri şi vom avea şi mai mulţi bani. Pentru că până la urmă şi Comisia Europeană spune să transferăm responsabilităţile către administraţia publică locală", a declarat preşedinta FRB.

Printre jucătorii remarcaţi se află şi Vlad Moldoveanu, fiul său



Carmen Tocală a nominalizat o serie de jucători care s-au făcut remarcaţi în 2023, menţionând şi numele fiului său, Vlad Moldoveanu, unul dintre cei mai valoroşi baschetbalişti români, retras din activitate în acest an.

"Nu am făcut încă sondajul, începe după data de 15 decembrie, pe cele două discipline diferite. La 3 la 3, este foarte clar că topul la feminin este condus de Sonia Ursu, fără îndoială, prin prisma rezultatului obţinut la Jocurile Europene. La masculin, la fel, conduc jucătorii de la 3 la 3, pentru că au participat la Campionatul Mondial şi la Jocurile Europene. Pentru jucătorii de la 5 la 5, pentru că nu au avut competiţii, decât Universiada, va trebui să stabilim ranking-ul din campionatul naţional. Trebuie să menţionez şi faptul că unul dintre cei mai talentaţi jucători din baschet, şi dintre cei mai titraţi, s-a retras. Vlad Moldoveanu, chiar dacă este fiul meu, a fost un jucător remarcabil în baschetul românesc. Mai sunt însă jucători experimentaţi, Andrei Mandache, Titus Nicoară, Cătălin Baciu, la care se alătură generaţia tânără", a mai spus Carmen Tocală.

Care au fost rezultatele baschetului românesc în 2023



Naţionala feminină a ratat calificarea la EuroBasket 2023, încheind campania cu o victorie în deplasare, 74-58 cu Ungaria. Tricolorele au început şi campania pentru EuroBasket 2025, cu două meciuri acasă, victorie cu Islanda şi eşec cu Slovacia.

Echipa masculină, după ce a trecut de trei faze ale precalificărilor, a ratat accederea în preliminariile EuroBasket 2025.

Echipa feminină de baschet 3x3 a României a terminat pe locul al patrulea la Jocurile Europene de la Cracovia - Malopolska (Polonia), în timp ce echipa masculină nu a ieşit din grupă.

Naţionala feminină a pierdut toate cele patru meciuri jucate în grupă la Cupa Mondială FIBA de baschet 3x3 de la Viena.

Echipa feminină de baschet a României s-a clasat pe locul 12 la Jocurile Mondiale Universitare de vară de la Chengdu, iar selecţionata masculină a ocupat locul 6.

Naţionala feminină de baschet a ocupat locul 7 la Jocurile Francofoniei de la Kinshasa (RD Congo).

Selecţionata României s-a clasat pe locul 5 la Campionatul European de baschet feminin Under-20, Divizia B, desfăşurat la Craiova.

În cupele europene, campioana masculină U-BT Cluj-Napoca a încheiat participarea în EuroCup cu 5 victorii, iar în acest sezon are o prestaţie remarcabilă, după zece etape având şapte victorii.

În FIBA Europe Cup, România a avut trei echipe în sezonul trecut, CSM CSU Oradea şi debutantele SCM U Craiova şi CSO Voluntari. Primele două au ajuns în faza a doua a grupelor.

La feminin, Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe s-a oprit în optimile EuroCup.

În stagiunea actuală, CSM CSU Oradea a ratat intrarea în Basketball Champions League, dar a reuşit să ajungă în faza secundă a grupelor FIBA Europe Cup. CSU Sibiu a încheiat fără victorie prima fază a grupelor. CS Rapid Bucureşti a eşuat în tentativa de a accede în grupe.

La feminin, CS Universitatea Cluj a ratat calificarea în EuroCup, iar CSM CSU Constanţa a încheiat grupele fără victorie.

Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe s-a calificat în premieră în Euroligă, reuşind şi prima sa victorie în cea mai importantă competiţie intercluburi la feminin.

SCM Timişoara s-a oprit în sferturile Alpe Adria Cup, dar în acest sezon are o evoluţie apreciată, cu şanse de a ajunge la turneul Final Four.

CSO Voluntari are şi ea rezultate foarte bune în Liga Nord-Europeană (ENBL).

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Baschet




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel